България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Георгиев: Проблемът с ликвидността в енергийната система е много сериозен

Едно забавяне на плащанията в системата оказва влияние на икономиката в България

16.06.2014 | 10:20 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Георгиев: Проблемът с ликвидността в енергийната система е много сериозен

Проблемът с ликвидността в енергийната система е много сериозен, тъй като едно забавяне на плащанията в системата означава просрочване на плащания към доставчици, гориво, материали и заплати, а всичко това оказва влияние на икономиката в България. Това заяви Атанас Георгиев, икономист и главен редактор на сп. „Ютилитис” в Сутрешния блок на България он ер. Експертът прогнозира, че колкото и да са дефицитите в НЕК, не само, че няма да започнат да намаляват, а и може да се задълбочат.

 

Аз не съм съвсем съгласен, че потребителите ще спечелят от намаляването на цените. Краткосрочно да, ще усетим едно намаление на сметките, евентуално на електроенергия, но както видяхме пък, има увеличение в сметките за топлоенергия, които води до други проблеми, свързани с това, че много потребители може да се откажат от топлофикация. Така че по-скоро потребителите в средносрочен и дългосрочен план ще загубят или поне тези, които са данъкоплатци, тъй като тези дефицити няма от къде другаде да се покрият, освен от бюджета. Може би единственият не губещ от тази тенденция от последната година и нещо е НЕК.“- отбеляза Георгиев.

 

Според икономиста тенденцията потребителите да преминават от топлофикация на ток е много тревожна. По негови думи от една страна това създава изкуствено впечатление, че един вид енергия е по-евтин от друг , а от друга страна няма достатъчно силна електрическа мрежа в големите градове, ако всички потребители поискат да сменят топлофикационната услуга с електроенергийна за отопление. 

 

България трябва да бъде подготвена за недостиг на газ, предупреди Георгиев. Той припомни, че пет години след газовата криза между Русия и Украйна страната ни все още няма алтернативен източник на газ. По отношение на „Южен поток” Георгиев обясни, че има сигурни рискове от проекта и в същото време неясни ползи.

 

Чуйте в следващия видео материал пълният коментар на икономиста Атанас Георгиев: