България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цвета Маркова: Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите, не на ЦИК

Институциите трябва да работят прозрачно, коментира бившият председател на ДКСИ

17.04.2014 | 09:40 Редактор: Мариета Иванова
Цвета Маркова: Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите, не на ЦИК

/КОРИГИРАНА*/

Не трябва да има информационно затъмнение на извършената злоупотреба с лични данни, вписани в списъците на партии за регистрация на изборите през май. Това заяви Цвета Маркова, бивш председател на ДКСИ пред Иван Нончев в Сутрешния блок на България он ер. По нейни думи вината не трябва да се прехвърля на софтуера на ЦИК, а отговорността трябва да бъде поета от партиите, които са внесли подписите.

"Изводите, които правим са следните: Очевидно неправилно, нередно, в нарушение на Закона за защита на личните данни са включени имената на множество хора, които сами прецениха, че трябва да го изложат и във фейсбук и в публичното пространство. Тези хора на този етап  са оставени без защита. Отделно председателят на Комисията за защита на личните данни вече прави изявления, че няма да наложи наказания на партиите," коментира Маркова.

Припомняме, че преди ден новоизбраният председател на комисията за защита на личните данни, Венцислав Караджов  коментира пред БНР, че проблемът с личните данни e в сайта на ЦИК, новата разпоредба и недостатъчно високата степен на сигурност в софтуера.

„Партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена,” обясни Караджов.

Според Цвета Маркова злоупотребата с лични данни ще се отрази върху избирателната активност и доверието на хората към целия процес на провеждане на изборите. По думите й най-правилното решение, което партиите в момента могат да вземат, е да се откажат от личните данни, с които е злоупотребено. Тя смята, че не е случайно това, че в списъците на само една от партиите няма злоупотреба с личните данни.

На въпрос как партийните централи са успели да се сдобият са личните данни Маркова коментира, че това не толкова лесно да се случи през интернет.

"Едва ли става дума за организиран акт на умишлено престъпление. Разбира се не изключвам възможността и предоставянето на лични данни от някои работодатели на конкретни хора," допълни Маркова. Друг източник на изтичане на данни, според нея, са държавни структури, които ги събират.

Тя подчерта, че  институциите трябва да работят прозрачно. В противен случай е налице връщане назад в демократичните процеси, коментира Маркова.

/*КОРИГИРАНО: Цвета Маркова, бивш председател на ДКСИ, вм. погрешно изписаното по-рано, по вина на онлайн редакцията, за което се извинява, С.Г./