България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма риск за провеждането на европейските избори през май

Социологът Пламен Иванов в Сутрешния блок на България он ер

16.04.2014 | 09:13
Няма риск за провеждането на европейските избори през май

Възможно е да се коригират списъците на ЦИК с нереалната подкрепа на партии, каза социологът Пламен Иванов пред Йоанна Николова в Сутрешния блок на България он ер.

Новият изборен кодекс даде възможност да се види по-прозрачно злоупотребата с лични данни в списъците на ЦИК, допълни Иванов.  От тази злоупотреба няма да спечели никоя партия, нито гражданското общество, но най-вече ще изгуби политическият елит.

Според професора трябва да се проведе спешна проверка на всички списъци, която ще продължи повече от два месеца.

Социологът предложи да се върнем към по-класическия начин за правене на избори - с поименна регистрация, за да се изчистят мъртвите души от списъците. Втората промяна, която трябва да се направи според него, е да се тушират демонстрациите и шествията на партиите преди избори. Проф. Иванов се обяви и против електронно гласуване.

"Ако има нещо добро в този скандал, то е, че новият Изборен кодекс за пръв път даде шанс да се види по-прозрачно цялата инсценировка" - заяви проф. Иванов. Форсирането на самата технологична реализация очевидно постави дори и нашите програмисти, които минават за едни от най-добри в света, в  някакъв цайтнот, каза социологът. Решението за мен е просто - да могат хората да проверят на по-късен етап, предложи проф. Иванов.

Целият разговор в студиото - във видеото.