България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Васил Велев: Необходими са инвестиции в индустрията

Държавата може да създаде благоприятен климат за привличане на инвестиции в сектора, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

14.04.2014 | 09:32 Редактор: Мариета Иванова
Васил Велев: Необходими са инвестиции в индустрията

Темата за реиндустриализацията е важна, защото последното десетилетие имаше активен процес на деиндустриализация в цяла Европа, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air и водещата Йоанна Николова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той допълни, че в резултат на тези процеси голяма част от европейските компании са изнесли производството си към страни от Югоизточна Азия, с идеята в европейските страни да останат само управленските звена. Впоследствие обаче голяма част от иновациите в производствените процеси също започват да се случват в азиатските страни, коментира Велев.

Връщането на производствата в страните по произход е в основата на т.нар. реиндустриализация в Европа.

В България държавата може да съживи производството като насърчи инвестициите в индустрията чрез създаване на благоприятен бизнес климат, коментира още Велев. Той допълни, че са налице положителните предпоставки за страната ни и даде за пример благоприятната данъчна среда.

Велев посочи още, че са необходими инвестиции и в образованието.

„Не може да има индустрия без кадри. Студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в специалностите физика и математика драстично намаляват, тъй като няма желаещи, които искат да учат тези дисциплини“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му е дошло време за т.нар. субсидирани специалности или отпускане на стипендии за важни за индустрията и икономиката специалисти.

Друго, което според него държавата може да направи, е да „не се поддава на  кръстосаното субсидиране на електроенергията или индустрията да плаща по-голямата част за сметка на населението“.