България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

EK търси мотивите за промени в Закона за енергетиката

Брюксел следи отблизо ситуацията в българската енергетика, смята Владимир Уручев

07.04.2014 | 08:35 Редактор: Елена Кирилова
EK търси мотивите за промени в Закона за енергетиката

Европейската комисия (ЕК) ще направи всичко възможно да разбере истинската цел на предложеното изменение на Закона за енергетиката в България. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът Владимир Уручев във връзка с приетите през миналата седмица на първо четене законови промени, които предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

Припомняме, че предложението дойде от страна на депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков в края на февруари тази година.

Според Уручев, след като разбере мотивите, комисията ще ги оцени и ще реши дали те нарушават европейското законодателство. Ако бъде открито нарушение, ЕК ще пристъпи към процедура за нарушаване на законите, което означава, че България ще бъде предупредена къде е нарушението и ще получи срок за отстраняването му.

В случай, че страната не се справи с проблема, ще последва процедура за даването ѝ на Европейския съд, където ще бъдат определени санкции, уточни евродепутатът.

По думите му ЕК следи отблизо ситуацията в енергетиката в България. Уручев смята, че само България възприема действията на комисията като наказание, защото за ЕК те са инструмент за принуждаване на страните да спазват законодателството.

Евродепутатът е категоричен, че няма сценарий, при който ЕК да не реагира на случващото се, а свидетелство за това са двете писма на еврокомисаря по енергетиката Йотингер до българския енергиен министър Драгомир Стойнев.

“Комисията има откъде да се информира, тъй като всички български организации в енергетиката имат свои представители в Брюксел. Те разглеждат какво се случва в България и го дискутират с ЕК”, обясни Уручев.

По думите му продължава да се работи по “Южен поток”, но не толкова интензивно, колкото се е декларирало преди. Според евродепутата докато не се изясни статутът на газопровода, е много рисковано да се правят нови инвестиции в него.

Пред Bulgaria On Air енергийният експерт Димитър Иванов заяви, че случващото се в момента е същото като това, което бившият украински президент Виктор Янукович е направил в Украйна преди шест месеца.

“Русия води една изключително агресивна политика към Източна Европа”, заяви Иванов. Според него Брюксел ще наложи тежки санкции и мерки срещу политиката на българския парламент, свързана с “Южен поток”.

По думите на енергийния експерт случващото се е национално предателство спрямо българския народ и противоречи на европейските правила.

“Ние сме длъжни не да изпълняваме слугинска роля на Русия, а да изпълняваме европейските си ангажименти”, категоричен е Иванов. Той твърди, че проектът “Южен поток” няма да бъде осъществен, въпреки желанието на много политици той да стане реалност.

“Тук става дума за политически избор - Европа или Русия”, заяви Иванов. 

Повече по темата вижте във видеото!