Юрист: трябва да се обявят санкциите по скандала с ЕГН-тата

Коментар на Георги Димитров, юрист, фондация Право и Интернет в Сутрешния блок на 16 април

16.04.2014 | 10:17
Юрист: трябва да се обявят санкциите по скандала с ЕГН-тата

Георги Димитров, юрист, председател на фондация Право и Интернет направи коментар на скандала с ЕГН-тата в сайта на ЦИК пред Иван Нончев от Сутрешния блок на България он ер.

Защитени ли са личните ни данни?

За съжаление в България, още преди Закона за защита на личните данни, масово се събираха лични данни дори и тогава, когато няма необходимост, каза юристът Георги Димитров, председател на Фондация Право и Интернет. В момента имаме закон, но има вече събрани огромни масиви лични данни в най-различни администратори - лица, които са ги обработвали: хотелски вериги, различни доставчици на услуги. Има закон как се събират, обработват и защитават лични данни, но все още за съжаление има явления, при които лични данни могат да станат достояние на различни лица.

Институциите

Личните данни се обработват много лесно с електронни средства и много лесно се разпространяват, затова трудно се разследват, обясни юристът. В България има орган, който се грижи за това, Комисията за защита на личните данни. През последните няколко години тя стана доста отговорен и сериозен орган и към всеки проблем подхожда много съвестно. Затова всеки, който има съмнение, че негови лични данни неправомерно са били узнати или разпространени, незабавно трябва да се обръща към нея, както и когато такива данни се събират без негово съгласие.

Интернет и  личните данни

Администрациите трябва да проверят данните, както и в договорните отношения. В Интернет хората обаче споделят много лични данни, например Фейсбук и др. Не осъзнават, че на базата на тези споделени лични данни могат да се генерират нови - модели на поведение, ориентация, медицински данни, имотно състояние и др. В ЕС се мисли за нова регулация за защита на личните данни с по-стриктни правила. Очаква се дори да има нови правила, които сега се пишат, съобщи Г. Димитров.

Е-правителство

По електронен път информацията е много по-защитена, отколкото на хартия. Второ - с прилагането на Закона за електронно управление се надявам да видим развито е-правителство. Там се ограничават до минимум възможностите за злоупотреба с лични данни, обясни юристът. Забранява се на администрациите да обработват и изискват лични данни на гражданите, когато вече са били събрани от други държавни органи. Намаляват се хората по веригата.

Всеки гражданин ще може да види кой орган какви данни е изискал от друг орган - ще има проследяемост и няма да може да се събират лични данни извън тези, за  които е имало управомощяване. Механизмите в този закон са по-сериозни и при е-управление ще се свият каналите за злоупотреба.

ЦИК и личните данни

Този скандал, въпреки че е притеснителен заради личните данни, използвани без съгласие, е полезен, смята Г. Димитров. Когато се говори и се вижда, че има такива случаи, с ответна реакция и на държавата, тогава всички администратори на лични данни би трябвало да бъдат внимателни как и на кого ги предоставят.

Не може да няма юридически последици за скандала, ако бъде сезирана Комисията за защита на личните данни, която вече може би се е самосезирала. Ако се установи, че има санкции, трябва да се обяви публично за това.

Целият разговор - във видеото.