Apple с рекордни приходи и печалби

Нетната печалба на компанията за последното тримесечие на 2014 г. е 18 млд долара

28.01.2015 | 13:25 Редактор: Велко Каменов
Apple с рекордни приходи и печалби

Apple регистрира рекордни финансови резултати за последното тримесечие на 2014 г. предаде Bloomberg. Последното тримесечие на годината се явява първо тримесечие във финансовата година на Apple, която започва в края на септември. Традиционно периодът септември-декември е най-силният в годината за Apple заради продажбите на новите модели на компанията.

Печалбата, регистрирана през първото тримесечие на финансовата 2015 г. е малко над 18 млд долара или с 27,5% по-висока от постигната през първото тримесечие на финансовата 2014 г. Приходите на Apple нарастват до рекордните 74,6 млд долара, спрямо 57,6 млд регистрирани за същия период година по-рано. Печалбата на акция нараства от 2,07 долара до 3,06 долара. Брутният марж е 39,9%, движен от силните продажби на iPhone 6+. Броят на продадените iPhone-и също е рекорден и достига 74,5 милиона.

65% от приходите, регистрирани през тримесечието, са дошли от международни продажби, като особено силно е било представянето на Apple на развиващите се пазари. Потребителите на тези пазари предпочитат смартфони с по-голям екран и iPhone 6+ се продава успешно сред тях. Само в Китай приходите на компанията се увеличават със 70%, а главният изпълнителен директор Тим Кук, заяви, че планира да открие 25 нови магазина в страната до 2 години.

Любопитен факт е, че печалбата, която Apple реализира само за едно тримесечие, се равнява на БВП на Йемен.

Още новини за технологични компании можете да четете тук.