CES-2015 - паролата на бъдещето сте... вие

Bloomberg с репортаж за бъдещето на паролите - биометричните данни заместват и най-сигурните защити

08.01.2015 | 16:10 Редактор: Виктория Крумова
CES-2015 - паролата на бъдещето сте... вие

Сам Гробърт, Bloomberg: 2014 беше година на хакерите, затова за 2015 редица компании на технологичното изложение искат да заменят паролата ви с нещо, което е много по-трудно да се открадне – биометричните ви данни.

Всички ние сме като снежинки – имаме уникални физически характеристики и ако тези компании успеят, бъдещата ви парола може да бъде собственото ви тяло.

Ако искате да се чувствате като във филма „Мисията невъзможна“, Myris на EyeLock ще ви доближи до това усещане. Myris е очен скенер, който използва цвета и тъканта на ириса ви, за да ви идентифицира, позволявайки да влезете в компютъра си или да отключите входната си врата. Просто доближавате лицето си до устройството, което сканира окото ви с инфрачервена камера, и сте готови. Компанията твърди, че това е много по-трудно за фалшифициране от четец на пръстови отпечатъци. EyeLock обяви плановете си да вгради технологията и в лаптопи, което ще направи влизането в компютъра лесно като един поглед към екрана.

Още по темата

Nymiband-ът ви познава по сърдечния ритъм. Поставете магнитната гривна на китката си, след това я докоснете с другата си ръка, за да направите електрическа верига с тялото си и Nymiband ще може да „прочете“ електрическата дейност на сърцето ви. След това ще ви разпознае по формата на вълната на електрокардиограмата ви. Канадският стартъп, който произвежда устройството, все още се намира в ранна фаза на развитието на Nymi, но големите перспективи на компанията за бъдещето са, че гривната ще бъде единственото необходимо нещо за достъп до почти всичко – пазаруване, летища, хотели, всичко. Не ви трябва портфейл или дори телефон, но да бъдем честни – телефонът вече е продължение на ръката ви.

Накрая, но не на последно място – забравете за паролите и просто си направете селфи. Биометричната технология на HoyosLabs използва камерата на телефона ви, за да снима лицето ви, после анализира повече от 2000 ключови точки на лицето ви, за да установи, че вие наистина сте вие. За допълнителна сигурност можете да включите нещо, което компанията нарича „улавяне на жизнеността“, затова трябва да се усмихнете или да повдигнете вежди, за да се идентифицирате. За момента технологията е интегрирана в приложението на HoyosLabs 1U, с което можете да влезете в сайтове, но компанията планира да направи биометриката си съвместима с банкомати, банкови приложения, дори запалването на колата ви. Разбира се, това ще означава, че трябва да гледате собственото си лице на мобилния телефон по няколко пъти на ден, което – в зависимост от гледната ви точка - може да бъде мъчително или прекрасно.