Продадохте ли стария си iPod Classic?

Цените на устройството са между £100 и £50 000

08.12.2014 | 16:21 Редактор: Ирина Георгиева
Продадохте ли стария си iPod Classic?

Това, че старият ви iPod Classic стои и събира прах на нощното шкафче, не означава, че не струва стотици паунда, пишат от Independent. Две месеца след като Apple най-безцеремонно изхвърли първото поколение iPod-и от магазините си, то тогава музикалните фенове се втурнаха да купуват продукта - което официално го направи най-скъпия iPod.

Някои версии на iPod, които се продаваха на дребно за 299 паунда от Apple, сега достигат до 670 паунда в Amazon, съобщава Guardian. Междувременно са продадени повече от 3000 бройки от модела, след като Apple го изтегли от пазара през октомври.

Много от потребителите на двата сайта са докладвали проблеми с техните покупки, включително и за физически щети над устройството.

Цените на колекционерските устройства са още по-високи. Един от моделите iPod-и на рок-групата U2 са продадени за над 50 000 паунда в eBay през октомври, а цената на друго от редките устройства достига до 7 995 паунда. 

Разбира се, налични са и по-евтини версии: Моделите от 80GB все още се продават за малко под 100 паунда от eBay, а по-новите модели от 160GB са оценени на малко под 200 паунда.

Със смъртта на iPod Classic 160GB, iPhone 128GB стана устройството на Apple с най-голям твърд диск. 

iPod Classic беше "уволнен" през септември и тихо изчезна от онлайн магазина на компанията. Това накара много фенове да скърбят. След това Тим Кук обяви през октомври, че Apple са спрели производството на продукта, тъй като не можели да намерят части - макар и че продажбите бяха паднали, то основният проблем, който "уби" устройството е липсата на части.

Знаците са налице от известно време - на iPod Classic не са правени актуализации от години и това, че не е обсъждан дълго време, все повече показваше, че продуктът ще бъде "убит".

Apple все повече се движи към облачния софтуер, насочен към музика. От компанията искат да намалят размера на твърдите дискове на устройствата си и се надяват, че хората ще използват новия софтуер, за да теглят музиката, която слушат. 

От Apple постепенно дори се опитват да намалят и твърдите дискове на лаптопите си. Macbook Air има само 128GB място за съхранение - по-малко от последната версия на iPod Classic 160GB.