Израел увеличава военната си мощ

Израелската армия получи най-модерната нова подводница

24.09.2014 | 14:21 Редактор: Ирина Георгиева
Израел увеличава военната си мощ

Израелската армия получи най-модерната нова подводница, с която ще увеличи значително боеспособността си. Тя е произведена в Германия, а основните й предимства са по-дълъг пробег и капацитет за гмуркане на по-голяма дълбочина. Израелският премиер Бенямин Нетаняху мотивира покупката с думите – "заплахите за Израел се увеличават от всички страни".

Машината е модел Dolphin 2. Тя може да пренася бойни ракети, включително ядрено оръжие, на хиляди километри. Дългата 68м. дизелово-електрическа подводница е описвана като мултифункционално оръжие. Приемането й в арсенала на Израел стана на тържествена церемония в Хайфа в присъствието на Нетаняху. Той използва момента, за да отбележи, че Израел няма друг избор, освен да защити сухоземните, въздушните и морските си граници.

"Потенциалните заплахи за страната ни нарастват. От една страна от Иран от изток, а от друга е екстремният ислям като цяло. Така че ние сме длъжни да запазим технологическото си предимство по отношение на отбраната." - заяви Нетаняху.

Подводницата е една от общо 6 такива, поръчани от Израел напоследък. Скоро от Германия към Хайфа ще отплава още една, а обновлението на флота трябва да приключи през 2019 г.