САЩ изнудвали Yahoo за лични данни на потребители

Разсекретените до момента документи са над 1500 стр

12.09.2014 | 13:12 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ изнудвали Yahoo за лични данни на потребители

През 2008 правителството на САЩ е заплашило Yahoo с глоба от 250 000 долара на ден, ако не предаде лични данни на потребителите си, съобщи Washington Post.

Вестникът цитира съдебни документи, публикувани на 11 септември, показващи как федерални власти са принуждавали американски технологични компании да участват в противоречивата програма на NSA, Призма.

Документите от 1500 стр. показват неуспешната битка на Yahoo срещу натиска на правителството.

В изявление в Tumblr от 11 септември Yahoo съобщи, че "публикуваните документи подчертават как компанията е трябвало да се бори срещу опитите на правителството на САЩ за следене.

"По едно време правителството ни заплаши с глоба от 250 000 долара на ден, ако откажем да сътрудничим", пише Рон Бел.

През 2008 г. Съдът за чуждестранно разузнаване и наблюдение /FISC/ поискал от интернет компанията да разкрие личните данни на своите потребители като част от мащабната инициатива на Вашингтон за подслушване и следене на територията на САЩ.

Убедени, че искането на Вашнигтон е противоконституционно, от Yahoo отнасят въпроса до съда. По време на започналия съдебен процес Вашингтон е заплашил компанията с глоби в размер на четвърт милион долара на ден.

В крайна сметка Yahoo била принудена да предаде данните на своите потребители и така станала една от първите компании, които са предоставяли лични данни на Агенцията за национална сигурност. 

"Документите, които днес виждат бял свят, показват как водихме всяка стъпка от борбата ни с американското правителство", казва главния юрисконсулт на Yahoo Рон Бел.

Разсекретените до момента документи обхващат повече от 1500 страници, но това е само част от наличната документация. От Yahoo обещават, че ще се бори да бъдат отворени и останалите.

"Понеже няма публичен достъп до FISC-R, ние ще публикуваме информацията от 1500 страници", съобщава Yahoo.

Според компанията това ще стане линка в Tumblr.