На какво се дължи забавянето на iPhone, когато излезе по-нов модел?

Проучване на студентка в Харвард се опитва да отговори на този въпрос

30.07.2014 | 14:13 Редактор: Ирина Георгиева
На какво се дължи забавянето на iPhone, когато излезе по-нов модел?

"Планираното остаряване" на технологичните стоки или умишленото ограничаване на тяхната функционалност е мръсно понятие в технологичната индустрия, коментират от Independent. Медията насочва поглед към една конспирация, която вече изглежда има научно обяснение, а именно забавянето на по-старите модели iPhone, когато излезе нов на пазара.

"Как все така става, че когато излезе нов iPhone, моят започва да работи по-бавно?" - питат читателите на Independent. Те се чудят дали това не е прекалено удобно за Apple, за да бъде просто случайност.

Проучване на студентката по икономика в Харвард Лаура Трусо се опитва да отговори на тези въпроси. В своя доклад тя проследява броя на хората, които търсят в търсачката "iPhone става по-бавен" ("iPhone slow") и как фразата се развива във времето.

Трусо открива, че когато бъде представен нов iPhone, търсенията на фразата нарастват лавинообразно, докато подобни търсения за устройства на Android ("Samsung Galaxy slow") не съвпадат изобщо с представянето на нови устройства. Те просто нарастват с годините, докато производителите продават още устройства.

Междувременно проф. Сендил Мулейндън, учителят на Трусо, предполага, че "забавянето не е с конкретна цел, а се дължи на страничен ефект от актуализацията на операционната система за по-новия хардуер." С това проф. Мулейндън има предвид, че когато Apple пуска нов iPhone, то гигантът започва актуализация на операционната система, която да отговаря на по-мощната джаджа. Това обаче не влияе добре на по-старите устройства, обяснява преподавателят.

Подобно забавяне може да се получи и на Android устройствата, заяви Мулейндън и допълва, че това е само теория, а не конкретни изводи.

А вашият телефон "забива" ли, когато излезе по-нов модел?