Vodafone дала достъп до данни на 29 правителства

Отчет за прозрачност от 6 юни, с данни до 31 март

07.06.2014 | 06:00
Vodafone дала достъп до данни на 29 правителства

Втората по големина в света компания за мобилни услуги, Vodafone, съобщи, че 29 правителства, от Албания до Великобритания са поискали достъп до мрежата й или потребителските данни.

Според Отчета за прозрачността заявките са били както следва:
Испания - 24212
Чехия - 7677
Италия- 605 601
Танзания - 98765
Унгария - 75 938

 

 

В първия си Отчет за прозрачност компанията съобщава, че заявките са варирали от подслушване или прихващане на разговори и съобщения, до достъп до данни като история на търсене в интернет, съобщава документът, публикуван на сайта на компанията. Той обхваща годината, приключваща на 31 март.

Vodafone има 400 млн клиенти по света: Европа, Африка и Азия, съобщава докладът от 6 юни.
"В редица по-малки страни законът изисква определени агенции и власти да получат директен достъп до мрежата на оператора, заобикаляйки всякаква форма на оперативен контрол над законното прихващане от страна на оператора",съобщава компанията.

 

Това е най-подробният такъв доклад от глобален телекомуникационен доставчик, дори и компании като AT&T и Deutsche Telecom да са пускали подобни отчети след като документите, публикувани от Едуард Сноудън показаха какви тактики за следене използват правителствата, съобщава Bloomberg.

 

 

В Отчета за прозрачност не се съобщава за искане от страна на властите в България за достъп до мрежа или данни на клиентите на компанията.

Ройтерс уточнява, че докладът е непълен, защото много правителства няма да позволят да бъдат включени.
САЩ не са включени, защото там компанията няма оперативен лиценз. През 2013 Vodafone излезе от мобилното партньорство с Verizon.

Отчетът за прозрачност на Vodafone /Vodafone Transparency Report/ означава, че новите заплахи изискват нова прозрачност, коментира Privacy Int.
През 2014 организацията е подала иск до ОИСР да разследва точния вид масово следене и ролята на темекомуникационните компании в практиките, за които съобщава Vodafone в доклада си.

На 3 юни The Register съобщи, че във Великобритания GCHQ плаща на телекомите, включително Vodafone десетки милиони паунди да инсталират и поддържат подслушвателни устройства, които директно пращат данни до системата за масово следене.

Говорителят на компанията, Мат Морган съобщи, че 6 страни имат пряк достъп до мрежата на Vodafone /pipes/, без да ги назовава поради опасения от евентуални последици за служителите.

Vodafone управлява мобилни и широколентови операции в 27 страни и работи с партньори в други 49. Има и локални дейности в други страни чрез придобиването на глобалния бизнес на Cable & Wireless.

 

 

 

Още по темата

В САЩ Verizon и AT&T изнесоха данни, но само за националните си операции. В Германия Deutsche Telekom и Telstra в Австралия също съобщиха националните заявки за достъп. Vodafone е първата, която изнася глобални данни.

В Германия Deutsche Telekom изнесе през май 2014 номера и данни, предадени на властите. Върховната прокуратура на страната се очаква да започне разследване защо американски агенти са подслушвали мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.

Най-голямата в САЩ телефонна компания, AT&T е получила 301816 заявки за информация от федерални, щатски и местни съдилища в САЩ, включително съдебни заповеди и заповеди за обиск през 2013. Имала е и 22 запитвани от правителства извън САЩ.

Verizon Communications Inc., най-големият конкурент на AT&T съобщи за 321545 заявки за достъп през 2013. Извън САЩ е получавала заявки от Германия - над 3000, от Франция - 1347 и от Белгия 473.

В началото на юни Google добави елемент към своя Отчет за прозрачност /Transparency Report/, Safer Email. С него посочва компании, поддържащи encryption in transit, т.е. други сървъри, взаимодействащи с мейлсървърите на Google чрез TLS.

 

/Снимки: Vodafone/