Хименес: Търсенето за здравни продукти ще се увеличи

Цялото интервю с Джо Хименес, гл. изпълнителен директор на Novartis за Bloomberg

23.04.2014 | 10:47
Хименес: Търсенето за здравни продукти ще се увеличи

Novartis обяви на 22 април, че ще отстъпи след една година контрола над завода си близо до Нион, Швейцария, на британската група GlaxoSmithKline в рамките на дълбоката промяна на дейността си. Офталмологичните дейности обаче, Alcon в Женева и Фрибург няма да бъдат засегнати от преструктурирането за около десетина милиарда швейцарски франка.

В Нион компанията има 900 служители и техните работни места ще бъдат запазени, обеща главният изпълнителен директор на компанията, Джо Хименес. Дейностите на компанията в романска Швейцария няма да засегнат Alcon в Женева и Фрибург, чиито център за управление за Европа, Бл. Изток и Африка е в Коантрен. Тези пазари ще се управляват от Фрибур, където е базирана дистрибуцията към голям брой страни.

Още по темата

На 22 април компанията обяви, че създава съвместно дружество с GSK за медикаментите на свободна продажба, като британската компания ще запази 63,5% в новото дружество.

Другият обект в романска Швейцария на Novartis, засегнат от преструктурирането на групата, е заводът в Сент Обен, кантон Фрибург, където се намира Novartis Animal Health Inc. Той бе купен от американската Eli Lilly за 5,4 млрд долара на 22 април 2014. Lilly смята да финансира придобивката с около 3,4 млрд долара и 2 млрд дълг.

Базел, където се намира световният ветеринарен център, също ще бъде засегнат, но без съкращаване на работни места, според Джо Хименес.

Още по темата

В Швейцария Novartis дава работа на 15 000 души, а в света - на 138 000.

 

Джозеф /Джо/ Хименес е главен изпълнителен директор на Novartis от 1 февруари 2010 и член на УС. Бакалавър от Станфордския университет, MBA от Калифорнийския университет. Бивш президент на Heinz, директор на AstraZeneca и съветник на Blackstone.

 

Цялото интервю с Джо Хименес за Bloomberg - във видеото.

 

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg на сделките на Novartis от 22 април 2014