China Mobile отчете изненадващ спад в печалбата за първото тримесечие

Оказва се, че разходите за продажбите на новия iPhone засега са по-големи от получените приходи

23.04.2014 | 12:41 Редактор: Мариета Иванова
China Mobile отчете изненадващ спад в печалбата за първото тримесечие

Най-големият мобилен оператор в света - China Mobile, отчете изненадващ спад в печалбата си за първото тримесечие.

"Нетната печалба се понижава с близо 10 на сто до общо 4 милиарда долара за първото тримесечие на годината“, коментира Зеб Екърт от Bloomberg. - „Разбира се, 4 милиарда са една доста добра сума, но когато става въпрос за най-големия мобилен оператор в света, тя не е достатъчна. Анализаторите бяха изненадани от данните, отчасти защото новият iPhone, или поне новият за China Mobile, всъщност излиза доста скъп за компанията. На практика тя го субсидира, за да могат хората да го купуват и засега продажбите не са толкова добри, колкото се очакваше“.

Към разходите по новия смартфон следва да се добавят и тези, които China Mobile влага за обновяване на мрежата си към 4G стандарта.

„Да накарат китайците да плащат за новите онлайн услуги също е голямо предизвикателство. Като цяло разходите на компанията се повишават, а ръководството разчита на бързото преминаване към 4G стандарта, което да задвижи нещата. Надеждите са, че на даден етап iPhone ще започне да носи възвращаемост, подобно на конкурентните оператори – China Union и China Telecom, които го продават от доста по-отдавна,"  коментира Екърт.

Чат приложенията също намаляват дела на печалбата- най-вече в перото текстови и мултимедийни съобщения,допълва анализаторът.