Q&A с Клара Маринова, 22.06.2015 II - част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

24.06.2015 | 09:28 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 22.06.2015 II - част

Гости в това издание на предаването са политолозите Борис Попиванов и Слави Василев, както и икономистът Калоян Стайков. Във втората част от предаването гостите дискутират въпросите свързани с икономическото развитие на България и прогнозите на Световната банка, която запазва прогнозата си за България. Тя очаква нарастване на българския брутен вътрешен продукт през тази година с 1,1 на сто, догодина - ръст от 2 процента, а през 2017-та година - от 2,7 на сто. В същото време банката понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година на 2,8 процента спрямо 3 на сто от януари и призова страните “да затегнат коланите си” на фона на по-ниските цени на суровините и във връзка с ключовите лихвени равнища в САЩ. Главният икономист на Световната банка Каушик Басу препоръча Управлението на Федералния резерв на САЩ да запази ниски основните лихви до следващата година, за да се избегне по-голяма нестабилност на валутните курсове и спъването на световния растеж. Реалистични ли са прогнозите на Световната банка? Какво показват те?

В тази част на предаването гостите дебатират и ролята на рейтинговите агенции. Агенцията “Standard & Poor’s” потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута “BB + / B” със стабилна перспектива. Оценката за рейтинга е подкрепена от ниския правителствен дълг. Като ограничаващи фактори са посочени относително ниското равнище на дохода на глава от населението, слабостите в управлението и влошаващата се демографска картина. Що за структури са рейтинговите агенции и кой стои зад тях?Добър ли е определеният от “Standard & Poor’s” рейтинг на България?

Отговорите на тези въпроси можете да видите в прикаченото видео: