Голямата битка кой да държи секретните досиета продължава - Евтим Костадинов коментира

Председателят на Комисията по досиетата с анализ защо министерството на отбраната не иска да предаде на Комисията десетки папки с информация, както изисква законът

13.03.2015 | 12:41 Редактор: Кармелита Тонева
Голямата битка кой да държи секретните досиета продължава - Евтим Костадинов коментира

В началото на седмицата министърът на отбраната Николай Ненчев уволни директора на службата ”Военна информация” Веселин Иванов. Така военното разузнаване, прибрано зад тази обновена фасада ,отново влезе в новините.

От няколко месеца върви публичният конфликт между министъра и професионалното ръководство на службата за съдбата на нейните архиви, по-точно на онази част от тях, която отдавна трябваше да е в Комисията по досиетата.

Не е тайна , че задържането й в министерството, в нарушение на закона, среща подкрепата на определени военни и политически среди, според които разсекретяването на тези документи би навредило на националната сигурност.

Щяло да навреди и на чуждите граждани, работили за България,,макар и в тоталитарните времена.

Какви проблеми създават на комисията този отказ - да й бъдат предадени архивите на военното разузнаване  ?

Какво означава и още един друг, съдебен отказ от тази седмица -  на ВАС да разтълкува имат ли право от Комисията по досиетата да оповестяват сътрудниците на Държавна сигурност само с така нар.”картончета”- ?

Отговорите в ”Полиграф+” от Евтим Костадинов.