Обезщетенията за отглеждане на малко дете и безработица остават без промяна през 2015

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на ДОО за 2015

19.12.2014 | 17:49 Редактор: Мариета Иванова
Обезщетенията за отглеждане на малко дете и безработица остават без промяна през 2015

Обезщетенията за отглеждане на малко дете и за безработица остават без промяна през 2015 г. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

Отхвърлени бяха предложенията на "БСП лява България" и на ДПС обезщетението за отглеждане на малко дете да се обвърже с ръста на минималната работна заплата и догодина да нарасне два пъти с по 20 лева. Месечното обезщетение за отглеждане на дете между една и две години остава 340 лева.

Хасан Адемов /ДПС/ обясни, че целта на предложението е да се подпомогнат майките при отглеждането на децата, като подчерта, че става въпрос само за осигурените майки.

Георги Гьоков от левицата предупреди за евентуални протести на майките заради замразяването на обезщетението.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица догодина остава 7,20 лева, т.е. 154 лева на месец, по думите на Гьоков. Не беше подкрепено предложението на депутати от "БСП лява България" да се увеличи на 9,70 лева.
В отрицателен вот Корнелия Нинова посочи, че министър Симеон Дянков е отвързал социалните плащания от минималната работна заплата. Тя добави, че миналата година кабинетът "Орешарски" се е опитал да поправи тази несправедливост и социалните плащания са следвали ръста на минималната работна заплата.

Нинова отбеляза, че настоящите управляващи са замразили 14 социални плащания и правят икономии от най-слабите групи. "Как може ляво мислещ човек като вас, който се е подписал под една добра лява програма, за един месец да стане десен ястреб", обърна се тя към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Властта така ви променя, че ставате неузнаваем, заключи Нинова.

Много съжалявам, че някой от вас не е на мое място, а имахте възможност в това правителство, това е ваше решение, коментира в отговор министър Ивайло Калфин. Всичко, което казвате, че сте направили за майките струва 1,6 млрд. лева дефицит, отбеляза той. По думите му парите за майките са важни, но не с дефицит, а с това, което може да им даде държавата.

Калфин отбеляза, че отвързването на социалните плащания от минималната работна заплата е започнало не от Симеон Дянков, а когато министър на финансите е бил Пламен Орешарски. Тогава го подкрепих, за да може да се увеличава минималната работна заплата, добави той.