1 млрд. евро е загубила италианската икономика заради руските санкции, заяви Марко Монтеки

28.08.2014 | 10:42 Редактор: Ирина Георгиева
1 млрд. евро е загубила италианската икономика заради руските санкции, заяви Марко Монтеки

Около 1 млрд. евро е загубила италианската икономика в следствие на руското ембарго. Това заяви Марко Монтеки, президент на Италианска търговска камара в България в предаването Денят Он Ер. По негови думи, ако Путин наложи допълнително санкции, то щетите за страните в ЕС ще бъдат огромни.

Монтеки коментира, че интересът на италианските предприемачи към България остава висок и силен. По негови думи свидетелство за това е и силният стокообмен. 

"Разбира се политическата ситуация не подтиква към допълнително инестиции, но се надявам, че месец октомври с новите избори вече ще се образува едно стабилно правителство, което ще даде нов тласък към този инвестиционен процес насочен към България." - обясни Монтеки.

"България несъмнено би била една референтна страна за нас именно в трудния период, през който премина Италия наскоро. Особено за нашите производствени предприятия, които гледат доста положително към България. Ясно е, че корпоративният данък е 10%, ниски цени на електроенергията, специализирана работна ръка на приемливи страни. България е една идеална страна за инвестиции." - допълни Монтеки.

Монтеки заяви, че би бил щастлив, ако външният министър на Италия Федерика Могерини стане министър на външните работи на ЕС. По негови думи Могерини ще е в състояние да управлява определени ситуации, въпреки че според него тази позиция е с ограничени правомощия.

"Всяка страна си води собствена външна политика и в частност по отношение на Русия. Ние губим значителни средства понеже както вече ние е известно целият износ към тази страна ни е блокиран, именно във връзка с тези санкции които ЕС, ЕК наложи над Русия. Това води до сравнителни щети, увреждания за италианските предприемачи и бизнес." - довърши Монтеки.