Гери Турийска: Надявам се "Пощенска кутия за приказки" да излезе извън България

Водещата на Медиите ON AIR отиде на гости у Гери Турийска, за да разкаже на зрителите защо възрастните продължават да си падат по приказки

16.01.2016 | 18:00 Редактор: Константина Маркова
Гери Турийска: Надявам се

Доника Ризова: Как се роди „Пощенска кутия за приказки“?
Гери Турийска:
Към края на 2010 г. в съавторство със Стоян Динков и издателство „Сиела“ издадохме книгата „Приказка за вечността“, в която цялата история преминава в кореспонденция с любовни писма. На премиерата на книгата сложихме кутия, в която гостите да пуснат и своите любовни писма. При прочита на красивите текстове реших, че трябва да достигнат до възможно повече читатели.  След седмици организирах второ представяне на книгата. Тъй като никой от авторите не беше подписал текста си, реших мои познати журналисти, музиканти и актьори да представят някои от тях. Получи се приятно и забавно четене, в края на което дойдоха хора и питаха: „Кога ще има пак?“ След месеци се състоя и втората пощенска кутия. Отначало се събирахме по 50 човека, впоследствие всеки водеше още хора и така докато Студио 5 ни стана тясно.

Д. Ризова: Защо проектът е толкова успешен?
Г. Турийска:
Хората имат нужда от споделяне, а пощенската кутия е безопасно и дружелюбно място, където няма състезание. Всички 10 текста, които достигат до сцената, са равни, актьорите и авторите участват, защото искат да го правят. Публиката знае, че ще се разтовари след работния ден и ще си тръгне освободена. Нагласата на трите страни на този триъгълник прави проекта успешен.

Д. Ризова: По кои теми се пише най-много?
Г. Турийска:
Първо темита бяха свързани с фрази от ежедневието ни като: всичко ще бъде наред и всяко нещо с времето си, от които лесно се вади история.

Д. Ризова: Как започна „Пощенска кутия за мръсни приказки 18+“?
Г. Турийска:
Тази късна и мръсна емисия започна през лятото, като мислех, че ще е малко и странично нещо около редовната кутия. Оказа се, че мръсната кутия има доста по-голяма аудитория отколкото обикновената за 5 години.

Д. Ризова: Гледаш ли на себе си като на млад предприемач?
Г. Турийска:
Иска ми се издателството „Пощенска кутия за приказки“ да е субпродукт, излязъл от кутията, който да е сам по себе си успешен. Двата сборника с разкази, които представихме, изпълниха идеята ми за представяне на автори, които вече са натрупали достатъчно материал за издаване на книга. Така се появи първият сборник на Никола Крумов, който пуснахме за продажба онлайн и се разграби за 10 часа. Радва ме фактът, че над 1000 книги са отпътували извън България.

Д. Ризова: Проектът не може ли да се изнесе и зад граница?
Г. Турийска:
Когато му дойде времето, надявам се, ще завладеем и други територии.

Д. Ризова: Политици чели ли са приказки?
Г. Турийска:
Емил Кошлуков, Любен Дилов (син) и Венци Мицов са чели, но енергията, която политиката носи в ежедневието, ни кара да стоим по-далеч от тях.

Д. Ризова: Какво предстои оттук нататък?
Г. Турийска:
В началото на февруари ще бъде следващата "мръсна кутия", а до края на същия месец ще излезе и следващата книга на Димитър Калбуров „Мамка му“. Цялата ми енергия е фокусирана върху издателството, но след време ще намеря време и за музика.