Икономика на порока

Как от 1 септември България ще забогатее рязко, без да си помръдне пръста

14.08.2014 | 00:00 Редактор: Константин Томов
Икономика на порока

 

Текст ВАЛЕРИ ЦЕНКОВ

 

Готови ли сте за българското икономическо чудо? Ако не знаете, то ще настъпи на 1 септември тази година. И ще доведе със себе си дългосрочен бум – поне на хартия.

Ако доскоро увеличаването на Брутния вътрешен продукт изискваше всяка нация да си плюе на ръцете и да се захване яко за работа, от 1 септември то ще става само с магията на статистиката. И с благородните усилия на хиляди проститутки, наркомани и откровени мафиоти.

ОТКРАЙ ВРЕМЕ БВП Е МЕРИЛОТО за жизнения стандарт на една държава. Когато брутният продукт расте, всички са добре и хората живеят по-заможно. Проблемът е, че начините за измерване на БВП далеч не обхващат всички дейности, свързани с националното богатство. Но това ще се промени с новата методика на Eurostat.

Тя вече е част от Европейската система за национални и регионални сметки (European System of Accounts), а от 2016 прилагането й става задължително за всички държави от ЕС.  

Ключовата й точка гласи: „Незаконни стопански дейности стават [статистически валидни] транзакции, когато всички икономически субекти доброволно участват в тях. При нелегална покупка, продажба или размяна на наркотици или крадени предмети също се касае за транзакции".

Освен това в графата с "производствените дейности" ще бъде добавена и "измамата". В документа тя е формулирана доста завоалирано - "незаконна дейност, при която двете страни доброволно вземат участие в една стопанска транзакция". Статистиката обаче няма да отчита директните кражби - тъй като "едната страна не е участвала доброволно" в този акт на прехвърляне на активи.

С това изненадите не свършват. В новата методика се посочва, че "покупката и употребата на наркотици допринася за подобряване на икономическите показатели, тъй като може да се причисли към графата "индивидуално потребление". Търговията с наркотици ще се разглежда като част от сферата на услугите, в графата "търсене", а проституцията – в графа "предлагане".

Казано по-просто, наркоманите, компаньонките и мошениците занапред ще са част от националното богатство.

ИМА ДОСТАТЪЧНО АРГУМЕНТИ В ПОЛЗА на такава методика. Ако статистиката не взема предвид, че част от населението дава пари за дрога или други незаконни "услуги", тя неправилно би заключила, че тези средства се превръщат в спестявания. ООН направи препоръка в този смисъл още през 2008.

Има обаче и предостатъчно проблеми. Парите, които се разменят по нелегални канали, са почти непроследими. Разликите в националните законодателства също се отразяват. В относително толерантни държави като Германия, Унгария, Австрия и Гърция, където проституцията е законна и подлежи на лизензиране, оборотите се вливат директно в балансовата сметка на държавата. В други страни, като България, Франция, Италия, Великобритания и Испания, тази дейност е легализирана, но не е регулирана – така че бордеите, в които тя се извършва, са извън закона, а оборотите остават извън статистиката.

Същото важи и за дрогата. В Холандия някои опиати са декриминализирани и отдавна са част от БВП на страната. В повечето държави обаче те са забранени и въпреки че все пак се реализират сериозно обороти, това не оказва никакъв ефект върху сметките.

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА КАТО НИЩО ще порасне с 2-3% на 1 октомври, когато статистиката ще обяви първите си данни по новия метод. От една страна, някои държавни разходи (като покупката на танкове и изтребители, или фондовете за научна дейност) вече ще се отчитат като инвестиции. От друга, дори малка част от контрабандата да бъде отчетена, това ще има сериозен ефект.

Сложете си ръка на сърцето и си признайте: поне веднъж сте си купували стока без бандерол, нали? Само от контрабандата на цигари българската хазна губи 2.429 милиарда лева годишно.

Ето ви сметката. По официални данни през 2008 г. с акциз са обложени 22 млрд. къса цигари. През 2013 г. – само 11.6 милиарда. При над два и половина милиона пушачи, и при средна консумация от 30 цигари дневно, реалното потребление не е 11, нито 22, а цели 27 милиарда къса годишно. Излиза, че над 15 млрд. цигари се продават, без да бъдат обложени. При акциз от 154 лева за 1000 къса това прави почти два милиарда и половина лева. Солиден принос към брутния продукт.

ГЪРЦИТЕ ОТДАВНА УСЕТИХА ПОЛЗАТА от подобни статистически фокуси. Още пред 2006 година Атина стресна Брюксел със статистика, според която за една година БВП бе скочил с 25% – абсолютен световен рекорд. Това бе годината, в която националната статистика се изхитри да легализира сивата икономика. Естествено, ЕС отказа да признае стъкмистиката и след дълги спорове и преизчисления в крайна сметка остана компромисната цифра от 9.6 процента. Поради което Атина бе обявена за „пример за подражание“.  Само четири години по-късно Гърция се превърна в болния човек на европейската икономика.

Най-радостното е, че новата методика позволява на затъналите в дългове държави да снижават по свое усмотрение съотношението между дълг и БВП, след което да повишават своя кредитен рейтинг и да вземат нови кредити. Гърция и Испания, със сива икономика в рамките на 25% от БВП, уверено  тръгват нагоре, а България със своите 33 процента направо е обречена да просперира.

КОЛКОТО ДО ПРОСТИТУЦИЯТА, статистиците ще се опират не върху точни данни (каквито не съществуват), а върху предполагаеми стойности. Според доклад на властите в германската провинция Висбаден, секс услугите се оценяват по 30 евро на контакт. Ако към тази сума се прибавят още разходите за наеми, застраховки, медицински прегледи, консумативи (презервативи и прочее), за Германия този нов статистически сектор се оценява на 7 млрд. евро.

В Австрия оборотите от търговията с дрога и проституцията се отчитат от националната статистика и са част от БВП още от 2009. Според данните за миналата година те дават 0.3% от брутния продукт, или 890 млн. евро.

Италия извървя сериозен път и вече голяма част от сенчестата икономика е извадена на светло. Но все още съществуват възможности за подобрение. Отчитането на наркотиците, проституцията и контрабандата може да увеличи икономиката с 2 на сто. Така че наркоманите и проститутките волю-неволю ще работят в полза на премиера Марио Ренци, за да може той да намали бюджетния дефицит под нивото от 3 процента. Да не говорим за организираната престъпност. Според някои сметки калабрийската мафия – зловещата Ндрангета – през миналата година е реализирала оборот от 53 млрд. евро, които биха добавили 3.5% към брутния продукт на страната. Добавете това към официалната икономика, и Италия ще изпревари Франция и Великобритания.

НО НЕ ВСИЧКИ СА ОЧАРОВАНИ от тази розова перспектива. „Новата методология на ЕС демонстрира нагледно, че това е една Европа, която се интересува само от числата, не и от ценностите“, възмути се депутатът от Демократическата партия Едоардо Патриарка. А сенаторът Маурицио Гаспари язвително отбеляза, че следващата стъпка вероятно ще е Марио Драги да отстъпи мястото си на президент на Европейската централна банка на... мафиотския бос Тото Риина.

Според The Financial Times във Великобритания има 60 879 проститутки. При средно 25 клиенти седмично и средна цена от 67 лири на сеанс се получава един внушителен сегмент от сектора на услугите. Същото важи и за 38-те хиляди хероиново зависими наркомани в страната.

В Испания "сивата икономика" заема малко над 25% от БВП, което прави оборот от около 330 млрд. долара - сума, достатъчна да задвижи отново икономиката и да свали безработицата до нивото на Франция, например.

Испания ще се включи към новата методика от октомври. По изчисления на в. El Diario това ще доведе да увеличаване на БВП с 10 млрд. евро, или около 1 процент.

ВЪЗНИКВАТ ОБАЧЕ НЯКОИ АБСУРДНИ ВЪПРОСИ. Например какво ще стане със статистиката при успешна операция за ликвидиране на престъпна групировка, примерно за наркотрафик? Дали това ще бъде отразено като „свиване на БВП“, тъй като реално ще  има спад на „икономическата активност“?

Впрочем един от водещите испански икономически експерти Анхел Лаборда Пералта (президент на Фондацията на спестовните банки, Funcas) настоява, че в статистиката би трябвало да се включват данните и за трафика на хора, тъй като при него също става въпрос за „икономически транзакции“.

Румъния също включи в структурата на брутния си продукт проституцията и наркотрафика По данни на статистическия институт на страната това увеличава БВП с една пета от процента. Обемът на сенчестата икономика в Румъния се оценява на 22-23% от БВП.

В САЩ местното Бюро за икономически анализи, което изчислява БВП на страната, няма намерение да включва данните за нелегалните икономически дейности. Но експерти на Eurostat смятат, че обратното би увеличило щатския брутен продукт с цели 3 на сто.

ДРУГИТЕ КОНТИТЕНТИ СЪЩО СА ОБХВАНАТИ от новата треска. Например Нигерия, която наскоро приложи този метод, за една нощ почти удвои националното си богатство и изпревари ЮАР като най-голяма икономика в Африка. Заслугата не е само на наркотиците и проституцията. Солиден принос има например местната филмова индустрия, станала известна като "Nollywood" . През последните години Нигерия произвежда поведе филми от Холивуд и отстъпва палмата на първенството единствено на Индия и нейния Боливуд. Но досега това не се отразяваше от статистиката.

Преизчисляването прави страната по-привлекателна и за чуждестранните инвеститори. В момента съотношението държавен дълг – БВП е под 20% (докато в държави като Германия и Великобритания то надхвърля 75%). В Нигерия сериозни инвестиции вече направиха големите концерни от хранително-вкусовата индустрия – от Nestle и Heineken до Cadbury и Unilever, а също и гиганти в бизнеса със строителни материали като Lafarge и Dangote Cement. Но ползата за обикновените нигерийци е съмнителна. Над 60% от тях продължават да живеят с по-малко от 1 долар на ден, а коефициентът Gini, който измерва икономическото неравенство, всъщност само се влоши.

ЩОМ ПЛАТЕНАТА ЛЮБОВ И НАРКОТИЦИТЕ могат да са легални икономически фактори, каква ще е следващата стъпка? Някои статистици споменават корупцията. И защо не, щом и при нея става дума за доброволно участие и на двете страни, тоест – по новата концепция – за статистически легална транзакция. А мащабите са несравнимо по-големи. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), корупционната дейност в световен мащаб се равнява на 5% от световния брутен продукт. Световната банка определя сумата на един трилион долара ($ 1 000 000 000 000!).

В това има известна логика. В крайна сметка няма особена разлика между услугата, която оказва една проститутка, и тази, предлагана от корумпирания бюрократ. Но няма ли подобен ход окончателно да профанизира статистиката? Ако всичко се превърне само в числа и дялове, има опасност обществото да загуби своите ценностни ориентири. Иначе съществува едно сигурно и благонадеждно решение: легализиране. Но дали светът е готов за подобна стъпка? Въпрос без отговор. За момента знаем само, че се открива обещаващ нов дял на икономическата наука: как се постига дългосрочен растеж чрез статистически трикове. Или хвърляне на прах в очите, ако предпочитате.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 49 / 2014


1
0 rate up comment rate down comment 0
codec21
преди 9 години
А някой замислял ли се е, че чрез отчитане на "сивата" дейност, страните от ЕС всъщност си осигуряват повече плацдарм за дефицит? Италия е типичен пример за това - чрез отчитане на необложените дейности, БВП на страната се повишава и 3-те % дефицит разрешен от ЕС представляват вече по-голяма сума пари. Това е доста удобен механизъм за правителства, които са сериозно корумпирани. Колкото по-ляво или корумпирано бъде следващото българско правителство, толкова по-облагодетелствано ще е от отчитането на тези дейности. Сигнализирай за неуместен коментар