Room To Read – образование за всеки

Бивш директор от Microsoft преди 10 години стартира инициативата

05.03.2015 | 15:45 Редактор: Велко Каменов
Room To Read – образование за всеки

Джон Ууд, бивш директор в Microsoft, напуска корпоративния свят през 1998 и отива в Непал. Там се среща с директор на разнебитено училище, намиращо се по средата на нищото, без нито една книга в библиотеката си. Това го кара да стартира инициативата за помощ в образованието за деца от бедни региони в Югоизточна Азия и Субсахарска Африка Room to Read. Удд разказва пред Bloomberg повече подробности около инициативата.

Енджи Лоу, Bloomberg: Било е невероятно пътуване. Нека започнем от самото начало. Как започна всичко?

Джон Ууд, основател на Room to Read: Бях преуморен директор в Майкрософт и отидох в Непал, за да избягам от всичко за няколко седмици. Там имах удоволствието да срещна директор на разнебитено училище, намиращо се по средата на нищото. В него учеха 450 деца, но библиотеката му беше напълно празнa, в нея нямаше никакви книги. Попитах директора как може да им липсва нещо толкова важно като книгите. Той ми отговори, че в Непал са прекалено бедни, за да си позволят образование, но докато стоят без образование завинаги ще си останат бедни. Това беше най-жестоката ирония, но е вярно навсякъде. Това къде си роден е изцяло плод на случайността, но също така мястото на раждане предопределя и дали ще получиш образование, или не. Помислих си, че това е възможност да променя тази ситуация за 450 млади хора. Така беше отворена първата библиотека през 1999 г. Вече сме на път да открием 18 000-ната ни библиотека.

Енджи Лоу: Целта ви е да помогнете на 10 милиона деца по света през 2015 г. Най-важното нещо е образованието. Липсата на образование е пречка за социалната мобилност. Как грамотността променя възможностите на хората да се издигат в обществото?

Джон Ууд: Всеки ден ставаме свидетели на примери за момчета и момичета, на които Room to Read е помогнал в Югоизточна Азия, Южна Азия и Субсахарска Африка. 73% от момичетата, участващи в програмата ни, завършват средно образование и продължат да учат висше. Впечатляващо е. Ако си родена бедна, от женски пол, в бедно селце, в бедна държава и родителите ти нямат образование, има 5 фактора, които играят срещу теб. Тези момичета обаче не мислят по този начин. Те са уверени в себе си. Работим с тях, развиваме уменията им и заедно продължаваме напред. Това помага много, защото, както знаем, когато жените започнат да участват в икономиката, всичко се променя. Не само икономическият растеж, а и начинът, по който се отглежда семейството. Момичетата и жените се женят по-късно, раждат по-малко деца. Освен това обаче икономиката е стимулирана, а обществото е мирно и стабилно. Мисля, че всичко започва с образованието и бизнес обществото също ни помага, за да можем да постигнем по-големи успехи.