Далеч от сивия бетон

10 от най-цветните и интересни града в света

02.06.2014 | 17:04 Редактор: Ирина Георгиева
Далеч от сивия бетон

Красотата на един град се крие не зад сивия и скучен бетон, а в по-цветните и колоритни сгради. Зелени покриви, вместо червени, синя фасада, стари мостове до модерни сгради, шарени къщи на скалите над океана – това истински вдъхновява хората и привлича туристи. Тези градове предлагат не само невероятна гледка, а и незабравими преживявания. Предлагаме списък с 10 града, които никога няма да забравите, ако ги посетите.

1. Стокхолм, Швеция

Град, кацнал на брега на Балтийско море и изграден върху 14 острова, свързани помежду си чрез 50 моста. Източната част на града е разположена върху архипелаг от 24 000 острова. Стокхолм определено има какво да предложи – средновековни замъци, датиращи от XIII век, зашеметяваща архитектура, исторически сгради и приказни дворци, разположени между заобикалящата ги природа. Въпреки че е метрополитен град, въздухът в центъра е изключително чист, тъй като целият градски транспорт ползва биогорива. Преди 3 години Стокхолм беше избран за най-зелената столица в Европа.

Старият град или Гамла Стан е най-посещаваната зона в шведската столица. Опияняващ и завладяващ, Стокхолм със сигурност е един от най-очарователните и колоритни градове в света.

2.Лима, Перу

Лима или наричан още „Град на кралете“ е основан през век и определено има какво да се види. В града, който е разположен в подножието на Андите, се намира най-старото висше училище в Америка. Лима е красив град, който може да предложи на туристите голям исторически център, цветният площад Плаза Майор с катедралата Сан Франциско от XVI век, Музея на златото и още много красиви кътчета, разположени на 43 квартала. Ако обичате блясъка и красотата на нощния живот, то трябва да посетите Мирафлорес, един от за най-престижните квартали в Лима.  Местното управление е инвестирало много средства в изграждането на зелени площи, както и в над 9-километровия парк Ел Малекон, разположен на скалите, високо над брега на Тихия океан. В Лима постоянно има фестивали, паради, празненства и пазари, което превръща града в чудесно място за всеки турист.

3. Вилемстад, Нидерландски Антили

Вилемстад може да се похвали със зашеметяваща колониална архитектура и къщички в холандски стил. Градът, който се намира на остров Кюрасао, е най-големият и най-населен отвъдморски нидерландски град.  Пристанището е пъстра смесица между цвят, кораби, вода и жилищна зона. Историческият център на града е разделен на две основни области – западна, наречена Отробанда и източната е Пунда, която е главният търговски район и седалище на Нидерланските Антили. Ярките и пъстроцветни нюанси са достатъчна причина да посетите града.

4.Гуанахуато, Мексико

Гуанахуато е най-цветният град в цяло Мексико. Той пленява с много легенди, митове и истории за радост и мъка, любов и омраза. В него се намират и най-продуктивните сребърни мини, които осигуряват 30% от среброто в света. Бумът на миньорската професия е довел до строителен подем на много хасиенди и колониални сгради. Преобладаващият цвят на фасадите е син, зелен и жълт. Пъстрота им няма как да не остане незабелязана между живописната природа. Улиците на този град са перфектни за пешеходци, защото по-голямата част от трафика на града се обслужва от мрежа от подземни тунели. Заради красотата си Гуанахуато е включен в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В него се провеждат много популярни международни фестивали, танцови, музикални и театрални представления, както и културни мероприятия.

5. Валпараисо, Чили

Цветен, пълен с история и великолепие е чилийският град Валпараисо. Той се слави с възхитителен масив от катедрали, музеи, стари колониални сгради и църкви. Местните наричат града Валпо - в превод „Райска долина“. В него се намира едно от най-важните пристанища в страната, спирка на многобройни круизни кораби. Туристите, посетили Валпарайсо, задължително трябва да посетят Военноморския музей. Къщичките в града са разположени на зелени стръмни хълмове с приказна гледка към Тихия океан.  Градът, който е в списъка на ЮНЕСКО, е известен с лабиринт от малки пътечки и улички.

6. Утрехт, Нидерландия

Четвъртият по големина град Утрехт в Нидерландия има изключително жизнено и цветно излъчване. В миналото градът е бил значителен религиозен център, поради което има много църкви и църковни кули. В града се намира свещеният фризийски камък, който е прикрепен към голяма верига и е свързан с легенди за Дявола. В Утрехт се провеждат много годишни фестивали и театрални, културни събития.

7. Сейнт Джонс, Нюфаундланд, Канада

Като един от най-старите градове в Северна Америка, Сейнт Джонс е очарователната столица на Нюфаундланд. С история, датираща от 1400 г., градът се гордее със зашеметяваща архитектура, разпръсната из красивите улици. Сейнт Джонс е едно от най-удивителните архитектурни и колоритни градове в Канада. Жилищните сгради и търговски центрове, боядисани в най-различни цветове приличат на огромно разцъфнало цвете. Различната архитектура на историческата част на града със своите дървени къщи дава път на колоритните модерни сгради. Сейнт Джонс е известен и заради атрактивното си естествено заградено пристанище и влиянието на запазилите се с векове типично морски традиции.

8. Манарола, Италия

Макар и да не може да не може да бъде определен като голям град Манарола също има какво да предложи и се нарежда сред най-колоритните градове в Италия. Малкото рибарско градче се намира в сърцето на областта Чинкуе Тере („Ривиерата на цветята“) в италианската Ривиера. В тази област се намират пет малки градчета, свързани помежду си с пешеходна пътека, като Манарола е второто по големина. Италианското селце е характерно със своите пъстри къщички в пастелени цветове, които определено спират дъха.

9. Вроцлав, Полша

Вроцлав е един от най-странните градове в Полша. С около 200 моста градът е столица на Долносилезкото войводство. В него има много ресторанти, кафета и сладкарници на световно ниво. Ворцлав е бил град на Германия, Прусия, Австрия и накрая на Полша, заради което е цветен от към своята архитектура. Освен катедралите в града, има още много исторически и културни изкушения.

10. Патая, Тайланд

Разположен на източния бряг на залива в Тайланд- Патая, привлича милиони туристи всяка година. През последните годините свръхзастрояването с хотели и жилищни сгради превърна Патая във втория по значимост туристически център на Тайланд след столицата Банкок. Кралицата на курортите в Азия има дълги плажове, които не са особено широки, с естествено растящи палми. Често е описван като Тайландската Ривиера. Целогодишните летни температури са предпоставка за една прекрасна почивка на брега на сиамският залив. Туристите и тук могат да се радват на архитектурно цветни сгради.

Е, не са ли тези 10 града невероятни и цветни? Този списък от най-пъстрите градове в света, може да ви накара да измислите на прекрасните ваканции далеч от сивите дестинации.