Лодка устойчива на цунами

Крис Робинсън, предприемач от Силициевата долина разказва за проекта си

23.04.2014 | 18:08
Лодка устойчива на цунами

Когато започнах, просто купих 20 дървени панела и започнах да режа. Не знам как се строи лодка. Това обаче за мен е един сполучлив дизайн. Има само два елемента – сфера и цилиндър, които съединихме.

Цунами лодката е дълга 22 фута, висока е 8,5 фута и широка 10 фута, направена е от дърво. В нея могат да се съберат 10-12 души.

Когато започнах работа по идеята за цунами лодка бях в стартъп инкубатор в Силициевата долина. Веднъж имахме презентация от астронавт, който разказваше как астероиди понякога се сблъскват с планетата и как трябва да се опитаме да отклоним орбитата им, тъй като в противен случай биха могли да предизвикат гигантски вълни цунами. Всъщност 2 дни по-късно се случи цунамито в Япония. Прекарах година във Фукушима. Хората там си спомнят приятелите, които са имали и за които се страхували. Било е трудно.

Идеята ми беше да създам нещо, което да е комфортно и на сушата. Така че ако сте в район, където има опасност от цунами, лодката е във вашия заден двор и когато чуете алармата, просто се скривате вътре със семейството си и всичко е наред. Може да я държите в задния си двор и да я давате под наем за на всички, които са любопитни.

Не знам колко съм похарчил за проекта досега. Гледам лодката, като начин да се пенсионирам по-рано, докато все още мога да вдига тежки неща и да подскачам насам натам. Бил съм в няколко други успешни стартъп проекта, които също ми помогнаха за осигуряването на бюджета за лодката.

Най-големият успешен проект, в който съм участвал, беше PayPal. По някое време бях и във Facebook. Като цяло се научих да мисля по много творчески начин при решаването на различни проблеми. Има хора, които правят сфери - цунами топки, в Япония, които са много евтини. Те не съществуваха, когато започнах лодката. Това все пак е по-скоро арт проект, отколкото бизнес начинание.