Нетаняху - много цели с една реч

Коментар на Аспарух Йорданов

04.03.2015 | 20:17
Нетаняху - много цели с една реч

Live Коментар от 04 март 2015

 

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху постави своите тревоги относно ядрената програма и договорите с Иран пред Конгреса - след цялата сърцераздирателна сцена, в която сенаторите станаха адекватни статисти – нека да обърнем внимание на най-сериозните въпроси: Какви са интересите на Америка в постигането на сделка с Иран?

Колко различни са тези интереси от линията на спокойствие на Израел?

И най-вече, къде е балансът между критиките към американската политика и ползотворната посока във външните й отношения, които оказват влияние върху целия свят?

Това, за което и САЩ, и Израел са на едно мнение е, че Иран не трябва да бъде допускан да се сдобие с атомни бомби, защото те могат да бъдат използвани за удари срещу еврейската държава, а ако се монтират върху ракети – те могат да достигнат Европа и арабските страни, също така.

Освен това, ако Иран се сдобие с бомба, Саудитска Арабия, Турция и Египет със сигурност също ще се изкушат да го направят. Изведнъж можем да се изправим пред реалност, в която Близкият Изток, в който върлуват сектантските локални войни, ще бъде въоръжен и с ядрени оръжия.

При това – без буферните спирачки в този регион, които съществуваха по време на Студената война между Вашингтон и Москва.

Има държави в Близкия изток, за които "взаимното гарантирано унищожение" е по-скоро покана за танц, а не система за взаимно възпиране.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live