Русия се готви за лош сценарий заради петрола

Правителството подготвя приватизационен план

13.01.2016 | 22:17
Русия се готви за лош сценарий заради петрола

Руският министър на финансите Антон Силуанов прогнозира на Гайдаровския форум в Москва продължаващ спад в цената на петрола.

Силуанов потвърди, че на държавната администрация е поръчано да намалят разходите си с 10%.

„Ако финансите на държавата не се коригират към новите условия, можем да очакваме голям дефицит, голяма инфлация и девалвация на валутата ни. Както стана през 1998-1999.

Ако не вземем правилните решения за  финансовите си нужди на базата на финансовата ситуация“, каза Силуанов в интервю за Bloomberg.

Още по темата

Засега Русия няма да намалява военните разходи, каза Силуанов, като спомена „призрака на 1998“, съобщава Bloomberg.

Това бе критична година – когато Русия започна дефолт по дълга си, валутата се срина три пъти, инфлацията излезе от контрол както и безработицата.

Силуанов каза, че икономиите няма да са достатъчни и че това е „само една трета от задачата“. В допълнение ще бъдат нужни средства от приватизация и резерви.

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза на същото събитие, че периодът на ниска цена на петрола може да продължи с години и дори десетилетия.

Преди това руският премиер Дмитрий Медведев каза, че спадът в цената на петрола вероятно ще наложи преразглеждане на параметрите на бюджета. В момента руският бюджет е изчислен на база 50 долара за барел, каза Медведев по време на Гайдаровския форум в Москва.

„Основният тип в политиката ни трябва да остане същият, да живеем според възможностите“, каза руският премиер.

Според него икономии трябва да бъдат направени в администрацията, а спадът на приходите ще се компенсира с приватизация на държавни компании.

Медведев не уточни как изглежда „най-лошият сценарий“. Според РБК, който цитира неназован източник от правителството, Министерството на финансите разглежда два стресови бюджета – при 40 долара за барел и при 25.

Първият се счита за базов, а при вторият има риск от надхвърляне на прага от 3% дефицит, заложен в сегашния бюджет. При втория сценарий дефицитът може да достигне до 7% от БВП, ако не се намалят разходите и не се привлекат допълнителни приходи, е казал източникът.

Според агенцията Министерството не изключва повишение на данъка върху полезните изкопаеми.

 

Русия може да увеличи държавния дълг, но трябва да преценява рисковете за макроикономическата стабилност, каза първият заместник-председател на Централната банка Ксения Юдаева, цитирана от Ройтерс.

„Консервативната ми прогноза е за максимална задлъжнялост за руската икономика, която да не застрашава макроикономическата стабилност, да речем не повече от 25-30% от БВП“, каза Юдаева на Гайдаровския форум.

На същото събитие бившият руски финансов министър Алексей Кудрин каза, че Русия не може да си позволи по-голям дълг от 25% от БВП, докато западните санкции, наложени заради действията на Москва в Украйна остават в сила, съобщи Ройтерс.

Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов съобщи, че правителството има "амбициозен план за приватизация".