Русия добави още държави в списъка с контрасанкции

За целта премиерът Медведев е подписал указ

13.08.2015 | 15:25 Редактор: Мариета Иванова
Русия добави още държави в списъка с контрасанкции

Руският премиер Дмитрий Медведев е подписал указ за разширяване на списъка на страните, върху които са наложени контрасанкции, съобщава ТАСС. Новината е съобщил самия министър-председател на Русия по време на заседание на правителството.

„Сега към страните от Европейския съюз, Австралия, Канада, Норвегия и Съединените щати, на които към август месец вече измина година от наложената забрана за доставки на определени земеделски продукти, се добавят още няколко държави, а именно- Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн и при особени условия Украйна”, заяви премиерът, припомняйки, че тези държави на един по-ранен етап са се присъединили към решението на ЕС да удължи санкциите срещу Русия.

 „Те (страните) аргументират решението (за присъединяването към санкциите на ЕС срещу Русия) с това, че са задължени да въведат тези санкции по силата на ред споразумения с Европейския съюз,” коментира Медведев. – „Искам да отбележа, че много страни, които имат подобни споразумения с ЕС, не участват в санкциите срещу Руската федерация”.

По думите на Медведев присъединяването към санкциите е осъзнат избор, който „означава готовност за ответни мерки от нашата страна, каквито са и приети”.

Особени условия за Украйна

Забрана за доставка на земеделски продукти от Украйна в Русия ще бъде въведена в сила в случай, че Киев приложи икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, коментира Медведев.

Руският премиер припомни още, че Москва е дала на Киев време до 1 януари 2016 да реши въпроса с икономическото регулиране.

„След изтичането на този срок- ако не можем да се договорим с посредничеството на ЕС, и ако няма никаква признаци за това, ще встъпят в сила приетите по-рано документи, които установяват за Украйна нормален режим на търговия и ембарго на храни”, поясни руският премиер.