Борисов: България ще подкрепи европейския заем за Гърция

Страната ни няма да участва с пари в спасителния план

17.07.2015 | 17:21 Редактор: Кремена Кръстева
Борисов: България ще подкрепи европейския заем за Гърция

България няма да дава пари за спасяването на Гърция, обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Страната ни обаче ще подкрепи мостовия заем за Атина от Европейския финансов механизъм за стабилност. Тази позиция е заело правителството, след като е получило пълните уверения на Европейската комисия, че страната ни не поема финансов риск и няма да претърпи никакви загуби

Часове след като финансовите министри на 28-те страни членки от Европейския съюз се разбраха за отпускането на 7 млрд. евро заем, премиерът Борисов дойде  в парламента, за да информира депутатите, че това не носи ангажименти за страната ни. Той обясни, че при предлагането на механизма за отпускане на спасителен заем за Атина, държавата ни е била категорично "против" и е поставила редица изисквания. От Европейската комисия правителството ни е получило абсолютни гаранции, че с участието си в спасителния план страната ни няма да понесе загуби.

Министър председателят мотивира позицията с аргумента, че не би било добър знак за България да не подкрепи такъв заем. 

Борисов изтъкна още , че при положение, че няма българските пенсионери да дават пари и нашият бюджет е гарантиран, страната ни може да подкрепи спасителния пакет за Гърция като знак на толерантност. Той разкритикува водената от настоящото гръцко правителство политика и заяви, че популизмът в Гърция цитирам "се е провалил с гръм и трясък". По думите на Борисов условията, които Алексис Ципрас получи от Брюксел, са по-тежки от тези, които е договорил бившият гръцки премиер Андонис Самарас. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че Европейският механизъм за финансова стабилност, чрез който ще бъде подпомогната Гърция,  се използва за последен път и предстои регламентът да бъде променен, така че да не може да се прилага без съгласието на страните извън Еврозоната.