Гръцкото правителство предпочете да се пазари до последния момент

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

25.06.2015 | 12:36 Редактор: Георги Стоянов
Гръцкото правителство предпочете да се пазари до последния момент

Почти на ръба. Ръбът е тук и те са ето тук.

Шери Ан: Точно там. И Гърция неотстъпва, въпреки че са там. Това беше вторият кръг от разговори между Ципрас и кредиторите на страната му - МВФ, ЕЦБ, Европейската комисия, ръководителите на тези институции.

Вторият кръг в сряда в Брюксел и сега разбираме, че отново няма особен прогрес. Това се случи след 5 часа разговори по-рано в сряда, които гръцката страна описа като много напрегнати.

Още по темата

Кредиторите също казват, че разговорите са били много трудни. Сега разбираме от едни официален представител, че гръцкото правителство остава твърдо в позицията си.

Сега видяхме също, как Варуфакис напусна срещата на финансовите министри на еврозоната, която беше в сряда.

След по-малко от два часа  те решиха, че им трябва, цитирам, време да обмислят ситуацията.

Така че сега очакваме техническите екипи да се срещнат отново в 6 сутринта днес в Брюксел.

Също така лидерите – Ципрас, Лагард, Драги, Юнкер. Те се срещат в 9 сутринта отново в Брюксел.

Имаше толкова разочарование в тези разговори в сряда, че в един момент Ципрас порица в Twitter кредиторите за това, че не се съгласяват за сделката.

Той каза, че продължаващото отхвърляне на еквивалентните мерки от определени институции няма аналог и че тази странна позиция изглежда показва, че или няма интерес за постигане на споразумение или пък се защитават нечии специални интереси.

След като той написа това в Twitter, неговото правителство отхвърли поредното контра предложение на кредиторите.

Разбира се, имаше известен оптимизъм по-рано през седмицата по отношение на някои отстъпки от страна на Гърция.

Сега обаче научаваме, че все още има различия по въпроса за данъка върху продажбите, пенсионната система и така нататък.

Аз мисля, че това е първият случай, когато наблюдаваме провал на преговорите в реално време в Twitter. Това е 21 век все пак. Значи лидерите на ЕС ще се срещнат по-късно днес в Брюксел. Какво може да очакваме да публикуват в Twitter? Ще има ли сделка, какво може да очакваме?

Шери Ан: Ние ще следим социалните медии за това. За сега обаче знаем, че финландският премиер е казал, че очаква конкретно предложение на срещата на финансовите министри.

Те ще се срещнат отново в един брюкселско време. Така че те очакват това. След което европейските лидери ще започнат да пристигат за срещата си около 3 следобед.

Чухме от един европейски представител, че лидерите на ЕС не искат да обсъждат гръцката сделка по време на срещата.

Те искат да приветстват споразумение с гърците, което да е постигнато до тогава.

Така че имаме 6 дни или нещо такова до 30 юни, когато спасителната програма за Гърция в размер на 269 милиарда долара ще приключи.

Не е необходимо да споменавам това огромно плащане към МВФ, което предстои. Ще има поредица от срещи в четвъртък в Брюксел.