В БСП притеснени, че правителството не говори за икономически растеж

На срещата при президента от левицата са поставили въпроса за решението за емитиране на ценни книжа до 3 години и санкциите срещу Русия

05.03.2015 | 17:30 Редактор: Мариета Иванова
В БСП притеснени, че правителството не говори за икономически растеж

БСП лява България изразиха притеснение по време на срещата си с президента, че правителството не говори за мерки за икономически растеж и създаване на работни места. Тази терминология отсъства от говоренето и от практиката на правителството, каза Кристиан Вигенин, секретар на ПГ, след срещата на представители на коалицията с президента в рамките на консултациите с парламентарните сили, предава БТА.

На срещата от "БСП лява България" са поставили въпросите за одобрения от парламента външен заем и за икономическите санкции срещу Русия и негативния ефект от тях върху българската икономика.

От "БСП лява България" отново повториха позицията си, че заемът е риск за страната и може да доведе до дългова спирала, която ще има катастрофални последици. На срещата те са изразили безпокойство, че ратификационният процес е бил формален и е станал пазарлък между политическите сили.

Кристиан Вигенин посочи, че по данни на Министерството на икономиката преките загуби за страната ни от санкциите за миналата година са над 50 млн. долара. Преките ефекти засягат една ограничена група предприятия и производители, но косвените - много по-голям кръг фирми, отбеляза той.

От "БСП лява България" са изразили безпокойство, че не се предприемат мерки за създаване на компенсационни механизми и за подкрепа на тези предприятия и производители. Външната политика на България по отношение на Украйна трябва да бъде водена без комплекси, каза още Вигенин. По думите му заедно с други страни -членки би могло
да се мисли за съвместна инициатива, която да набележи стъпките, които да доведат до поетапно отпадане на санкциите, което ще даде глътка въздух на българската икономика.