Турското правителство усилва натиска над централната банка

24.02.2015 | 11:44
Турското правителство усилва натиска над централната банка

Коментар от Истанбул на Симин Демокан, Bloomberg. Симин Демокар разговаря с Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон.


Още по темата

Голям е политическият натиск от страна на Ердоган  над централната банка да действа, нали?

Точно така. Спекулациите, че турската централна банка ще намали цената за кредитиране в края на деня /24 февруари/. Според 16 анализатори, запитани от Bloomberg, банката ще намали едноседмичната репо лихва с 25 базисни пункта на 7,5%.

В последните няколко седмици имаше нарастващ натиск от страна на правителството към централната банка да намали лихвите още, за да подкрепи растежа.

През януари 2015 банката намали едноседмичната репо лихва с 50 базисни пункта, след като инфлацията се забави до 10-месечно дъно през декември, водена от ниските цени на петрола.

Намалението обаче не удовлетвори президента Ердоган и правителството и централната банка остава обект на натиск.

Ердоган неведнъж е критикувал нейната политика, като дори каза, че съпротивата на централната банка да намали разходите за кредитиране могат да подлудят човек.

Министърът на икономиката Нихат Зейбекчи не се въздържа и на 23 февруари каза, че сегашните лихви не са приемливи и трябва да има намаления.

По-рано през февруари банката пренебрегна натиска на правителството да проведе извънредно заседание за намаляване на лихвите след като годишните данни за инфлацията през януари паднаха под 1 процентен пункт. Срещата не се проведе, за огромното недоволство на правителството.

 

Още по темата

Като гледаме валутните курсове, денят е доста волатилен. Рублата се раздвижи, също и турската лира доста агресивно тръгна след като Moody's понижи Русия. Къде сме с турската лира спрямо останалите валути?

Инвеститорите се тревожат от това, че турските политици имат твърде голямо влияние над валутните политики и независимостта на централната банка е била компрометирана.

Това доведе лирата до рекордно ниски нива, 2,50 за долар.

В последните няколко седмици тя се възстанови донякъде, в момента е около 2,47.

Лирата отслабна с близо 6% спрямо долара тази година.

Наблюдаваме внимателно лирата, когато ще бъде обявено решението за лихвата около обед лондонско време.

Това е изпитание за турската лира.