Новото гръцко правителство работи по нова сделка за дълга

02.02.2015 | 11:03
Новото гръцко правителство работи по нова сделка за дълга

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg на дипломатическата совалка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис за предоговаряне на условията по дълга. Ханс Никълс разговаря с Марк Бартън от студиото в Лондон.


Гръцкият министър на финансите иска да си остави вратичка за ликвидна помощ от ЕЦБ. Що се отнася до това да се остави на "пристрастеността", както се изрази самият той - към нови заеми от ЕС или МВФ - той отказва.

Идеята е да има план до май за рефинансиране на част от гръцкия дълг. Той признава, че процесът на излизане от програмата за финансова помощ може да е труден.

"Заприличахме на наркомани, които молят за новата си доза. Дали вярвам, че Гърция в момента има нужда да вземе още един транш заеми? Не. Не че не ни трябват парите. Ние сме отчаяни, заради ангажиментите и отговорности си", каза Янис Варуфакис, министър на финансите на Гърция.

 

Това е изказването на Янис Варуфакис в Париж от 1 февруари.

Той получи някаква символична подкрепа от Мишел Сапен, министърът на финансите на Франция, както и от президента Барак Обама.

Ето какви са някои от предизвикателствата за гръцкото правителство:

Те имат нужда от опрощаване от ЕЦБ, защото излизат от програмата за финансиране отвън. Ако изобщо напуснат, на 28 февруари.

ЕЦБ даде да се разбере, както каза Виктор Констанцио през уикенда в Кеймбридж, няма да има изненади, няма да има специални изключения, ако дадена страна не изпълнява определените изисквания - добър рейтинг на дълга или някакво опрощаване от ЕС.

От страна на г-н Сапен има позитивни бележки. Ясно е, че Сапен иска да играе ролята на посредник. Да чуем какво каза той - какво Франция може да направи за Гърция.

 

"Франция ще помогне, Франция винаги е насреща за намиране на решение за този, които трябва да преодолее трудностите си. Имаме общо убеждение, че Гърция е в еврозоната и ще остане в нея", каза Мишел Сапен, министър на финансите на Гърция.

 

Премиерът на Гърция, Алексис Ципрас, направи също изявление през уикенда, в което се опита да охлади напрежението. Това изказване е от събота. В него той казва, че Гърция иска да остане в ЕС, как работи за изпълнение на изискванията към нея.

 По-късно днес Ципрас отива в Кипър. После отива в Рим. Няма планирана среща в Берлин, нито среща с канцлера Меркел.

За пръв път ще имаме разговор между Меркел и Ципрас в Брюксел на 12 февруари на срещата на върха на ЕС. Ще бъде важна среща.

 

 

Обама взема страната на Ципрас

За пръв път от доста време Обама говори за това какво трябва да направят Гърция и ЕС. Той даде доста голяма подкрепа на гърците и предизвикателствата за тях. Предстои да видим речта на Обама ще има някакъв ефект. Той обаче явно заема страната на Ципрас и новата му партия.

Чуйте целия коментар на Ханс Никълс от Берлин за Bloomberg TV и четете още новини от Bloomberg TV.