Alibaba се срещна с китайския търговски регулатор

02.02.2015 | 12:21
Alibaba се срещна с китайския търговски регулатор

Директорът на китайския търговски регулатор Джан Мао се срещна с председателя на борда на Alibaba Group Holding Ltd Джак Ма в петък, 30 януари 2015 по повод борбата с продуктите-менте, съобщи официалната агенция Синхуа.

Двамата са разбраха да си сътрудничат в борбата с имитациите.

Срещата се проведе в деня, в който регулаторът, Държавната администрация за индустрия и търговия оттегли предишен доклад, в който обвини китайската компания за онлайн търговия в липса на усилия в борбата с ментетата на сайтовете си.

Държавната администрация за индустрия и търговия издаде в сряда миналата седмица, на 28 януари 2015 "препоръка", в която обяви, че много продукти, продавани на сайтовете на Alibaba нарушават търговски марки или са били забранени, обявени за под стандарта или в имитация. Препоръките често отразяват официалната позиция на правителството, отбелязва Ройтерс.

След срещата на Джан Мао и Джак Ма напрежението между правителството и компанията се успокои, съобщава FT. Двамата се договориха да работят заедно в усилване на защитата на онлайн платформата срещу продавачите на нелегални продукти и за насърчаване на онлайн икономиката, се казва с изявлението на Държавната администрация по индустрия и търговия на Китай.

След това китайските власти смекчиха това към Alibaba, обявявайки, че докладът от миналата седмица нямал "юридически ефект".

Китайската Държавна администрация по индустрия и търговия съобщи, че документът е представлявал просто "бележки от заседанието", предава Bloomberg Business.

Чуйте коментара на Ивон Ман от студиото на Bloomberg TV в Хонконг. Ман разговаря с Джон Доусън от Bloomberg TV.

Ивон Ман, Bloomberg TV Хонконг:

Китайските власти обвиниха миналата седмица Alibaba, че са позволили техните търговци да работят без нужните лицензи, че продават от нелицензирани магазини. Че продават фалшиви чанти и обвиняват служителите във вземане на подкуп.

Сега обаче твърдят, че това било просто бележки от събранието, не било някакво официално обвинение, че нямало никаква правна тежест.

Все едно казват: "Ами ние нямахме предвид точно това".

Така че започваме да забелязваме известен спад в напрежението между компанията и правителството.

Днес бе съобщено, че Джак Ма се срещнал в петък с Джон Мао - той е шефът на Държавната администрация за индустрия и търговия. Двамата обявиха, че ще обявят стъпки за финансиране на борбата с пиратството, ще подсилят екипа за борба с ментетата и активно ще си сътрудничат.

Виждаме че е постигнат мир между двамата.

Това обаче стана след като Alibaba бе принуден да премине в отбрана миналата седмица и каза, че е станал обект на атаките на правителството. И дори започна да подготвя официална жалба срещу Държавната администрация по индустрията и търговията.

Казаха, че работят, за да спрат продажбата на ментета, че са свалили около 90 млн артикула от сайта. Че са вложили 161 млн от 2003, за да блокират ментета.

Някои казват обаче, че рискът от ментета остава, както и политическият риск.