С евросредства обновяват пътя Стара Загора- Радново

63 млн. лв. от ОП„Региони в растеж“ са предвидени за Града на лепите

30.01.2015 | 17:45 Редактор: Мариета Иванова
С евросредства обновяват пътя Стара Загора- Радново

„Пътят Стара Загора – Раднево ще бъде основно реконструиран със средства от ЕС,“ заяви в Стара Загора регионалният министър Лиляна Павлова. Тя допълни, че „това е ангажимент, който е поела в предизборната си кампания и сега в качеството си на министър изпълнява“.

Пътят е близо 40 км и се нуждае от пълна реконструкция на основата му, от изграждане на отводнителни системи и ново асфалтово покритие, посочват от ресорното министерство. Парите могат да бъдат осигурени от новата оперативна програма „Региони в растеж“, посочи министърът.

„Община Стара Загора е една от най-активните в усвояването на европейски средства. Тя изпълнява 12 проекта, които се очаква да приключат успешно“, заяви Лиляна Павлова.  При наличие на достатъчно спестен ресурс, то той ще бъде предоставен на общините отново за надграждане на реализирани вече проектите за зелена градска среда. По тази ос Стара Загора вече е закупила нови тролеи, а при наличие на спестявания ще има възможност да кандидатства и за 55 нови автобуси, съобщи още министърът.

Още по темата

Павлова обясни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ е на стойност 3 млрд. лв. От тях 63 млн. лв. са резервирани за Стара Загора по най-голямата приоритетна ос за градска среда и градски транспорт. Това е минимумът, на който може да разчита общината. Извън този ресурс, тя ще има възможност да кандидатства и по други инструменти на ОПРР, допълни регионалният министър.

Министър на регионалното развитие уточни, че след първите две години програмата за саниране няма да е напълно безплатна, а ще има процент съфинансиране. Целта е да мотивираме хората да бъдат активни сега, а не да отлагат във времето решението.