Ангелкова: България има потенциал за зимен планински туризъм

Страната ни обаче се нарежда на едно от последните места в Европа по съоръжения за развитието на този тип туризъм, коментира ресорният министър

30.01.2015 | 16:46 Редактор: Мариета Иванова
Ангелкова: България има потенциал за зимен планински туризъм

България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за зимен планински туризъм, въпреки големият потенциал, който има. Това заяви по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова, предава БТА.

"Имаме изключително биологично разнообразие, което ни отрежда второ място в Европа. През територията на страната минават международни туристически линии", отбеляза Ангелкова.

С 32 ски зони, общо 110 лифта и 45 хил. легла в базите си България е предпочитана страна за зимен и ски туризъм в региона.

Маркираните пътеки са 37 хил. километра. Около 130 дни е средната продължителност на ски сезона, изтъкна министърът.

По думите на Ангелкова страната ни има потенециал за изграждане на нови ски зони и писти, но само при запазването на екологичното равновесие и природата с правилни и балансирани решения.

"Много ми се иска отново да не бъдем на опашката, а с естествения потенциал, който имаме, да се придвижим напред, поне в първата тройка", каза министърът. Тя добави, че това трябва да бъде и посланието от тази среща.

Пред участниците в кръглата маса - експерти, представители на неправителствени организации, представители на общините и др., тя подчерта, че е много важно да промотираме планинския туризъм като разпознаваема и целогодишна дестинация.

Разполагаме с достатъчно възможности за еко-, балнео-, СПА, пешеходен туризъм и най-вече ски туризъм. Този вид туризъм е единственият, заедно с голф туризма, който привлича по-богати туристи и за него се харчат четири пъти повече пари в сравнение с летния, изтъкна Ангелкова.

Министър Ангелкова каза още, че изграждането на допълнителната инфраструктура трябва да е изцяло съобразена с природата и изискванията на европейското законодателство. Тя изтъкна примера на водещи страни в Европа като Австрия, Чехия, Испания, Португалия и дори малката Андора, които са в челните редици на класацията за развит туризъм, благодарение на който са преодолели и икономическата криза.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи програмите за каране на ски, която обхваща 14 хил. деца. По думите му обаче за съжаление съоръженията са морално и технически остарели и липсва база за подготовка за големите ски състезатели.

Главният архитект на София Петър Диков, от своя страна, апелира да се работи чрез планиране, защото по думите му произвеждаме стратегии и анализи, които в крайна сметка никой не чете.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Генчо
преди 9 години
Парите и славата от зимните ни курорти ще дойдат след много работа от наша страна,а и еколози, политици и концесионери трябва да се покажат единни за бъдещото разивтие..дано стане Сигнализирай за неуместен коментар