Приходите на Microsoft нарастват с 8%

Коментар на Кори Джонсън и Лей Дроген за телевизия Bloomberg

27.01.2015 | 17:53 Редактор: Георги Стоянов
Приходите на Microsoft нарастват с 8%

Кажете ни първите си впечатления от тези цифри?

Лей Дроген, основател на Estimize: Приходите са напълно в съответствие с очакванията. Така че от тази гледна точка нямаше особена изненада.

Печалбата за акция е с един цент по-ниска от очакваната, но това не е притеснително.

Ако говорим за хардуерния им бизнес, той все още не се развива достатъчно добре. Microsoft все още е софтуерна компания. Тя винаги е била такава.

Има обаче наистина сериозни очаквания за Windows 10. Тяхното ново приложение Кортана наистина получава висока оценка.

Компанията Microsoft отново е готина и мисля, че резултатите им наистина ще са силни през второто и третото тримесечие.

Кори, ти си този, който решава дали нещата са готини. Наистина ли Microsoft e готин отново?

Кори Джонсън: Нямам представа. Мисля, че е интересно, че приходите на Microsoft нарастват с 8%, а в същото време оперативната печалба се е свила с 2%.

Сега те навлизат в етап, когато печалбите им ще са по-малки, и не само заради фокуса върху хардуера - в момента те все още смилат придобиването на Nokia. Бизнесът им със смартфони всъщност се представя добре.

В тримесечието, за което спомена, продажбите на сървъри също са доста добри.  Може и да не познавате много хора, които ги купуват, но те всъщност се продават навсякъде.

Може би не са заместители на лаптопите, но фундаментално 40% от продажбите и около 80% от оперативната им печалба се генерират от продажбите на PC.

Така че въпреки всичките им усилия да навлязат в други бизнеси, PC сегментът ще продължи да определя съдбата на Microsoft.

Наистина продажбите на PC не са толкова лоши през второто им фискално тримесечие, това което приключи през декември. За това тези резултати съвсем не са лоши.

Още новини за технологични компании можете да четете тук.