Манли: Изобщо не трябва да има фиксирани валутни курсове

За Джон Манли да се опитваш да фиксираш валута е все едно да се опитваш да спреш водата

20.01.2015 | 14:06 Редактор: Велко Каменов
Манли: Изобщо не трябва да има фиксирани валутни курсове

Главният стратег в Wells Fargo Asset Management Джон Манли коментира фиксираните валутни курсове и паричната политика на САЩ пред Bloomberg. Експертът заяви, че не подкрепя фиксирането на валутите и подобни действия могат да бъдат избегнати, защото само забавят неизбежното. Да се опитваш да спреш валутата да се движи накъдето иска е все едно да се опитваш да спреш водата, заяви Манли.

Манли призна, че хедж фондовете обичат да се въвличат в инвестиции, свързани с фиксираните валутни курсове. Това обаче им изигра лоша шега в случая с Швейцария.

Изненадващото решение на Швейцарската централна банка да отвърже франка от еврото свари неподготвени големите глобали хедж фондове, които бяха позиционирали 3,5 милиарда долара за евтин франк.

След решението на SNB да прекрати фиксирането на франка спрямо еврото се засилиха спекулациите, че и Дания може да последва този пример. Манли обаче заяви, че освен ако правителството не реши друго, фиксираният курс на кроната спрямо еврото може да издържи на спекулации.

Експертът заяви още, че Фед трябва да вдигне лихвите, защото когато икономиката става по-силна тя може да се справи с това. По думите му, ако лихвите останат на същите нива, това реално ще означава още стимули, заради подобреното състояние на американската икономика.