Столична община с 22 млн. лв. повече приходи за 2014 спрямо 2013

Данъчните приходи са изпълнени на 83%, коментира пред Bulgaria On Air кметът Йорданка Фандъкова

05.01.2015 | 11:33 Редактор: Мариета Иванова
Столична община с 22 млн. лв. повече приходи за 2014 спрямо 2013

Приходите в хазната на Столична община към края на 2014 са с 22 млн. повече в сравнение с година по-рано, коментира пред Bulgaria On Air кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че към 31 декември на изминалата година „собствените приходи са събрани на 79%, а данъчните приходи са близо 83%“. - „Това се дължи най-вече на засилена работа по събираемостта. От данъка по недвижимите имоти са събрани 3.3 хиляди лева повече в сравнение с миналата година. Доста висока е събираемостта при данъка върху автомобилите- над 5 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Това се дължи основно на много добрата  връзката, която направихме с пунктовете за технически прегледи с помощта на Автомобилна администрация“.

Фандъкова посочи още, че в момента се работи за установяване на по-тясна връзка с КАТ с цел да бъде получавана по-бързо информация за регистрацията на автомобилите. Столичният кмет посочи, че „тези пари ни помагат по-бързо да инвестираме, да възстановяваме инфраструктурата, което е и смисълът на плащането на данъците“.

Кметът на столицата подчерта, че 2014 е годината, в която местната администрация е доказала, че при спрени европейски средства, благодарение на „финансовата дисциплина и изобщо на финансовата политика на общината“ не е спряло изпълнението на големи и важни за столицата проекти.

„Чрез собствени средства успяхме да изплатим например аванса, който ни позволи да започнат да пристигат новите автобуси- проект, които изпълнявахме по ОП „Околна среда“. Успяхме да продължим строителството на Завода за отпадъци и да не бавим самото строителство, отново чрез заема, който Столична община беше осигурила чрез Европейската инвестиционна банка. И отпуснахме и собствени средства за проекта за изграждане на ВиК в Банкя. Това са големи проекти, чието забавяне би се отразило наистина на жителите на града“, коментира Фандъкова.

Вижте цялото интервю от видео файла.