България в топ 5 на туристическите дестинации в Европа, планира ресорният министър

Задачата е амбициозна, но постижима, коментира Николина Ангелкова

12.12.2014 | 18:03 Редактор: Мариета Иванова
България в топ 5 на туристическите дестинации в Европа, планира ресорният министър

Основна цел на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде превръщането на България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация в първите топ 5 на европейския пазар. Това обяви тя на пресконференция, на която представи приоритетите на новото ведомство, което ще отговаря за туризма, пише Investor.bg.

Ангелкова каза, че това е амбициозна задача, но е възможно да се постигне с предприемане на правилните стъпки. В тази връзка министърът представи и своя съветник за развитието на зимния туризъм – легендата в ски спортовете Марк Жирардели, който също присъстваше на пресконференцията.

Първият съвет на Жирардели към Ангелкова беше да се направи анализ на състоянието на инфраструктурата, която е от ключово значение за туризма, както и ефективното разходване на средствата за реклама. Той посочи още, че бихме могли да се възползваме от някои добре работещи добри практики в Европа за развитието на зимния туризъм.

По отношение на туристическата инфраструктура Ангелкова посочи, че води разговори с финансовия министър Владислав Горанов за изграждането и стартирането на Фонд за туристическа инфраструктура, който ще финансира публичната инфраструктура до и във курортите, които се нуждаят от инвестиции. Става въпрос за обекти, които не се финансират от други източници, уточни министърът. За стартирането на фонда ще са необходими законови промени, каза тя и прогнозира, че реалният срок за стартирането му е началото на 2016 година.

Още по темата

Тя обясни, че през следващия програмен период сектор „Туризъм“ ще може да се възползва от 1 милиард евро по различни европейски програми, а за тази цел в министерството ще бъде създадено и отделно звено, което ще се занимава само с управлението на тези проекти за туризма. Ангелкова каза, че по оперативните програми ще се кандидатства на конкурентен принцип, а по програмата „Конкурентоспособност и иновации“ директно ще получим 30-40 милиона лева.

По програма „Регионално развитие“ в рамките на следващата година остава да се усвоят 20 милиона лева, а за рисковите 8 милиона лева е получена отсрочка и загубата е минимизирана, каза още министърът на туризма.

Ще бъдат създадени туристически представителства на целеви пазари. Като такива са фокусирани съседните ни държави, както и скандинавските страни, Германия, Италия, Испания. Ангелкова уточни, че се обсъжда обособяването на такива туристически пазари в осем държави, като бюджетът за това е по линия на министерството на икономиката.

В момента имаме туристически представителства в Москва и Франкфурт, напомни тя. За останалите страни ще се използва ресурсът на сегашните търговско-икономически представителства. Ще имаме и съвместно такова с Румъния в Пекин.

До края на годината предстои да бъде анализирана и одобрена концепцията за туристическо райониране, което ще позволи фокусирането върху разработването на регионални туристически брандове, каза още министърът.

По отношение на структурата на новото министерство Ангелкова каза, че освен дирекцията, отговаряща за европейските програми за проекти в туризма, ще има още една дирекция за статистически анализи, която е необходима за получаване на адекватна статистика за туризма ни, каквато в момента липсва.

Ангелкова коментира още, че към момента нейният заместник Бранимир Ботев не е подал оставка. В края на миналия месец тя заяви, че очаква Ботев да се оттегли от поста заради недоволството на много от организациите в бранша от назначаването му.