И бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Министърът на здравеопазването обеща до 12 декември на сайта на ресорното ведомство да бъде публикуван пакет с мерки за реформи

09.12.2014 | 15:56 Редактор: Мариета Иванова
И бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2015.

"За" гласуваха 121 народни представители и 66 бяха "против" и нито един депътат не гласува „въздържал се“, предава БТА.

Проектобюджетът на НЗОК е в размер на над 3 млрд. лева и е планиран с балансирано бюджетно салдо. Здравноосигурителната вноска остава 8 на сто.

Спрямо 2014 г. е предвидено увеличение на средствата за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ, както и на парите за болнична медицинска помощ.

Според депутата от ГЕРБ Кирил Добрев при тази финансова ситуация на държавата цялостният бюджет на НЗОК е оптимален и приличен.

Оставаме длъжници на стоматологичната помощ, посочи още той.

Мая Манолова от „БСП лява България" отбеляза, че в бюджета на НЗОК за догодина отсъства реформата. По думите й числата са същите като в предишния бюджет плюс актуализациите, дори - били по-малко.

"Като че ли най-подготвен сте в реформата в спешната помощ", обърна се Манолова към министъра на здравеопазването и добави:- "Видяхме как я започнахте - с отказа да изплащате линейки в ромските квартали, след това се коригирахте, че ще
изпращате, но с полиция". В "Пирогов" РПУ ли ще е откриете“, попита тя. - „Напишете си домашното, елате с подготвена управленска програма за реформи в здравеопазването, както обещахте“, призова още Манолова.

Според нея Петър Москов няма да е цял мандат на този пост, а вече имало и подготвен кадър - Слави Бинев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че на сайта на Министерството на здравеопазването в петък ще го има спешният пакет реформи, а до края на годината Министерският съвет ще внесе в Народното събрание концепция за общи реформи в здравеопазването. - „За три петъка служба в МЗ толкова“, заключи той.

Москов благодари за изразената предварителна подкрепа за бюджета на Здравната касата от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и "Български демократичен център". „Не разбирам защо останалите две парламентарни групи са подкрепили бюджет на здравеопазването с 300 млн. лева по-малко миналата година, а сега казват, че няма да подкрепят този, защото е недостатъчен“, посочи министърът.