Александър Новак: Решението за спирането на „Южен поток“ е окончателно

Вече се занимаваме с проучване на строителството на тръбопровод по друг маршрут, заяви руският енергиен министър

04.12.2014 | 16:15 Редактор: Мариета Иванова
Александър Новак: Решението за спирането на „Южен поток“ е окончателно

Решението за спиране на строителството на "Южен поток" е окончателно, коментира пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Решението бе взето, според мен окончателно, и днес вече се занимаваме с проучване на строителството на тръбопровод по друг маршрут", отбеляза Новак след годишното послание на президента Владимир Путин.

По думите на министъра това ще бъде тръбопровод в Турция в съответствие с договореностите между двамата президенти.

Кремъл още не е получил официална реакция от Европейската комисия по повод отказа на Русия от проекта "Южен поток", съобщи междувременно Юрий Ушаков, помощник на Путин, цитиран от БТА.

По време на срещата между Путин и Ердоган на 1 декември в Анкара руският президент е заявил, че българските власти създават трудности и това е основната причина, поради която Русия се отказва от газопровода „Южен поток“, съобщи Hurriyet, позовавайки се на свой дипломатически източник.

„Писна ми от българите. Имайки Запада и Европейския съюз зад гърба си, те ни предизвикват и се противопоставят. Те забавят проекта,“ заявил Путин по думите на източника на турското издание пред Ердоган.

След среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан Клод- Юнкер  премиерът Бойко Борисов заяви, че изказването на Путин в Анкара е преднамерено. Българският  премиер посочи, че издаването на разрешителни за проекта никога не е спирало, както и че за 9 декември има насрочена среща на министрите на страните-членки на ЕС, на която предстои да бъде обсъден  проектът „Южен поток“ и Третия либерализационен енергиен пакет. Срещата ще бъде проведена, независимо от изказването на Владимир Путин за спирането на проекта, стана ясно преди дни.