Цените на луксозните жилища в Лондон падат за първи път от 2010

Ако спечели изборите догодина, лейбъристката партия планира да наложи специален данък върху жилища, оценени на повече от 2 милиона паунда

30.11.2014 | 13:19 Редактор: Георги Стоянов
Цените на луксозните жилища в Лондон падат за първи път от 2010

Цените на жилищата в най-богатите квартали на Лондон паднаха на месечна база за първи път от 4 години заради несигурността около данъците върху недвижимите имоти  и предстоящите парламентарни избори догодина, съобщава Bloomberg.

Цената в 13 района, включително Челси и Мейфеър, които Knight Frank LLP определя като първокласни в централен Лондон, през ноември се е понижила с 0,2% на месечна база –първият подобен спад от октомври 2010.

Пазарът на луксозни жилища в Лондон се забавя, след като в годините след 2009 се представяше по-добре от пазара във Великобритания като цяло.

Опозиционната Лейбъристка партия планира да набере 1,2 милиарда лири от годишен данък върху жилища, оценени на повече от 2 милиона паунда, ако спечели изборите догодина.

Според проучвания на общественото мнение от 28 ноември, подкрепата за лейбъристите и Консервативната партия на Дейвид Камерън е изравнена на 31% за всяка от двете партии.

През ноември годишният ръст на цената на жилищата в луксозните райони на Лондон се е забавил до 6,1% от рекордните за годината 8,1% през юни, се посочва в изследване на Knight Frank.

Същевременно средният годишен ръст на британския пазар на недвижими имоти е 8,5%, разкриват данни на Nationwide Building Society, публикувани по-рано през седмицата.

Купувачи от Азия, Близкия изток и Русия, които спомогнаха за повишаването на цените в централен Лондон, сега са притиснати от поскъпващата лира, както и от редица данъци, наложени от правителството на Камерън.

От началото на годината лирата е поскъпнала с 3,8%.