Данъкът върху лихвите по депозитите може отново да стане 10%

Хората, които получават лихви за спестяванията си, трябва да се включат в приходната част на бюджета, смята Менда Стоянова

21.11.2014 | 17:04 Редактор: Мариета Иванова
Данъкът върху лихвите по депозитите може отново да стане 10%

Данъкът върху лихвите по депозитите може отново да стане 10% през 2015, коментира пред вестник „Труд“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й лицата, които получават лихви за спестяванията си, би следвало да участва във формирането на приходната част от бюджета, особено с оглед на случилото се с КТБ.

Данъкът от 10% върху депозитите влезе в сила от 1 януари 2013 по идея на финансовия министър в първия кабинет на Борисов- Симеон Дянков. За целта бяха извършени промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

42-то НС намали ставката до 8%, като през следващите години данък следваше да намалява с по 2% на година и към  2017 да отпадне.

„Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях”, коментира Стоянова пред вестника.

Прогнозите са, че от ставка в държавната хазна да влязат допълнително 80 млн. лв.

Вижте повече по темата в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Радослав Илиев: