4 банки обсъждат насърчаване на международната търговия въпреки санкциите срещу Русия

21.11.2014 | 17:51 Редактор: Пролетина Съботинова
4 банки обсъждат насърчаване на международната търговия въпреки санкциите срещу Русия

Финансова помощ или нисколихвен кредит - това са няколко от възможностите за подпомагане на фирмите, които изнасят продукция за Русия. София събра представители на няколко банкови институции от двете страни. На срещата тук бяха представени различните варианти.

Едни от стимулите са финансиране на малките и средни предприятия в Общността е чрез финансиране от  Международната инвестиционна банка - консорциум от европейски и руски банки. Първоначално унгарският бизнес ще получи 15 млн. евро за проекти.

"Не само да служи като източник на финансиране на устойчиви проекти на малки и средни предприятия, но и като един мост между двете основни световни локации – между Изтока и Запада.

На практика виждаме, в източноевропейските държави-членки, там има много държави, които проявяват голям интерес към бързо разрастващите азиатски икономии, но много малко и все по-малко местни банки са готови да поемат риска да предложат финансиране на тези икономически субекти, които искат да изнасят за тази част на света", коментира Денис Иванов от Международната инвестиционна банка.

Близо 90% от акционерите на Международната инвестиционна банка са изцяло от страни от ЕС въпреки, че централата й е в Москва. банката не беше изключена от списъка със санкции на ЕС, насочени към Русия, но понася косвени щети - чрез спада на БВП на страните-членки заради въпросните санкции.

"След началото на кризата банките започнаха да оказват нервност относно отпускане на средства една на друга под формата на кредити и затова всички се обърнаха към международната финансови институции.

Тези банки  които са по-иновативни и износът им е в по-големи мащаби, т.е тези институции, които се занимават с повече с иновации бележат по-добро развитие", заяви Даниел Берг от Eвропейска банка за възстановяване и развитие.

Тъй като Русия има интерес от развитието на икономиките на страните-членки, делегатите от четирите банки предлагат повече инфраструктурни проекти, които да улеснят търговията между компаниите. Друго предложение е създаването на общ фонд между финансовите международни институции, който да стимулира развитието на малките икономики.