Бюджетът на София залага 705 млн. лв. за инвестиции през 2015

1.5 млн. лв. ще бъдат вложени във видоенаблюдение около училища и детски градини, заяви заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов

21.11.2014 | 11:41 Редактор: Мариета Иванова
Бюджетът на София залага 705 млн. лв. за инвестиции през 2015

Бюджетът на София за 2015 е на обща стойност 1.46 млрд. лева, от които 705 млн. лв. са инвестиции, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той уточни, че това е първият вариант на бюджета, а окончателният ще стане факт след приемането на държавния бюджет за следващата година.

Барбалов посочи, че за развитие и на рехабилитация на пътната мрежа са предвидени 146 млн. лв. в бюджета за 2015. Той посочи още, че през следващата година в София започва строежът на 8 детски градини и приключва този на други пет.

Заместник-кметът по финансите на столицата подчерта, че не малко средства са заложени и за охрана и защита на гражданите в столицата. - „Предвиждаме едно значително увеличение на средствата с 31% за целта през 2015“, коментира Барбалов. Той посочи, че се предвиждат допълнително 3 млн. лева за видео наблюдение около училища и детски градини и около 1.5 млн. лева в останалата градска среда.

Заместник-кметът по финансите на столицата подчерта, че местната управа има готовност за кандидатстване по оперативните програми от новия програмен период веднага след като бъдат одобрени от Европейската комисия. Той посочи, че за 2015 в столичния бюджет са заложени 390 млн. лв. от оперативни програми, като „по-голямата част са вече по сключени договори“.

По отношение на идеята за преразпределение на Данък общ доход и по-голяма част от него да отива към общините Барбалов посочи, че трябва да са изработен механизъм и ясни стъпки, които да доведат до увеличение на приходите е местните хазни, но и да се вземе предвид, че промените ще намалят постъпленията в държавната хазна. Той подчерта, че към момента голяма част от общините са в голяма степен зависими от постъпленията от централния бюджет, откъдето идват над 60% от приходите на общините.

Цялото интервю може да видите от видео файла.