Борисов обеща отмяна на прихващането по цесиите в КТБ

9 банки ще изплащат депозитите на банката с отнет лиценз

20.11.2014 | 14:06 Редактор: Мариета Иванова
Борисов обеща отмяна на прихващането по цесиите в КТБ

Премиерът Бойко Борисов обеща прихващането на цесиите в КТБ да бъдат отменени. За целта е необходима промяна в закона. Той изрази надежда по този начин в държавната хазна да влязат още около 800 млн. лв., както и парламентът да подкрепи подобна идея.

Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че в момента се работи върху текстовете за промяна в закона, но на практика това означава отмяна на прихващанията между влогове и кредити, сключени от началото на квестурата до този момент. Горанов уточни, че това не означава отмяна на цесиите.

Финансовият министър посочи още, че със законопроекта за актуализиране на Бюджет 2014 правителството предлага влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на КТБ под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. 

След среща на премиера, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова с представители на Асоциацията на банките в България стана ясно, че изплащането на депозитите от КТБ ще бъдат извършено от девет банки.

На срещата беше представен и новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, съобщи БТА.

По думите на Борисов върху Миленков пада тежестта не  толкова от плащанията през Фонда, колкото от разпореждането с активите и това те да дойдат в държавата.

"Нашата позиция е желязна - ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото държавата плаща тези пари", категоричен е Борисов.

Той посочи още, че ще бъдат взети допълнително мерки и от полицията по време на изплащането на влоговете на хората.

Първият трансфер на средства от КТБ към други банки ще бъде безплатен за хората, като това няма да е безплатно за държавата, посочи премиерът.