Санкциите на Русия подкопават търговията в световен мащаб, смята Путин

Рестрикциите са грешка и нарушават търговски споразумения, коментира още руският президент

14.11.2014 | 15:37 Редактор: Мариета Иванова
Санкциите на Русия подкопават търговията в световен мащаб, смята Путин

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че наложените от САЩ и ЕС санкции ще навредят не само на страната му, но и на световната икономика, съобщава BBC.

Той допълва, че санкциите са грешка, нарушават търговски споразумения и само ООН има право да ги налага.

BBC припомня, че санкциите бяха наложени на Москва заради анексирането на Крим и подозренията за руско влияние в Източна Украйна.

Путин коментира темата непосредствено преди срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия. Разговорите на предстоящата двудневна среща ще бъдат фокусирани основно върху насърчаването на растежа.

Световни лидери, сред които Путин, Обама и Си Дзинпин ще се съберат на едно място  в следващите два дни.

Австралийският премиер Тони Абът съобщи, че лидерите ще обсъдят теми като създаването на работни места, идентифицирането на данъчни измами и засилването на световната икономика.

Участниците в срещата настоявали в дневния ред да залегне и обсъждане на темата за промените в климата, но Австралия е била твърда да въпросът да отпадне.

В интервю за руската агенция ИТАР- ТАСС президентът на Русия подчертава, че би било „безсмислено“ да повдига въпроса за санкциите на срещата, но би говорил, ако получи свързан с темата въпрос.

Санкциите са незаконни и вредят не само на Русия, но и на световната търговия, допълва Путин. По думите му „това противоречи на международното право, защото санкции могат да се налагат само в рамките на ООН и на нейния Съвет за сигурност.

Путин допълва още, че санкциите противостоят също така на принципите на Световната търговска организация, чието създаване е подпомогнато от САЩ и сега грубо нарушава.

„Това е вредно и, разбира се, че ни вреди по някакъв начин, но вреди и на тях, също така, защото в своята същност подценява цялата система на международните икономически отношения,“ отбелязва Путин.