Атанас Тасев: Понятието „независим“ регулатор в условията на криза не е работещ модел

Не може да има независим регулатор извън контекста на общите политики, които са в една държава, коментира енергийният експерт

24.10.2014 | 10:02 Редактор: Мариета Иванова
Атанас Тасев: Понятието „независим“ регулатор в условията на криза не е работещ модел

Понятието „независим“ регулатор в условията на криза не е работещ модел, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт Атанас Тасев.

„Не може да има независим регулатор извън контекста на общите политики, които са в една държава, особено в условия на криза. Още повече, че беше доказано с падането на правителството на Борисов, че имаме един сертифициран модел за сваляне на правителство- просто оставяш регулатора да си върши работата и правителството пада на следващия ден. Така, че е изключено е да говорим за независим регулатор“, посочи енергийният експерт.

Той допълни, че проблемът в енергийната система не е в състава на регулатора, в неговата прозрачност, а в състоянието на държавата и икономиката. В подкрепа на думите си Тасев допълни, че в периода 2000- 2010 година цената на електроенергията е увеличена 2.2 пъти, но никой не е протестирал. Докато по време на правителството увеличението е било с 13.6% и „правителството падна“. - „Какъв беше факторът- че се получи много остър разрив между нивото на доходите разходите на хората,“ коментира Тасев.  По думите му докато трае кризата, проблемът ще стои на дневен ред и регулаторът няма да помогне в това.

Тасев подчерта, че дебалансите в енергийната система са се получили от ценообразуването по дългосрочните договори с т.нар. американски централи и тяхното използване.

„Ние плащаме за тяхната разполагаемост- без значение дали работят или не работят, но колкото по-малко работят, толкова по-висока е цената на тяхната електроенергия. И затова те трябва да работят на 100%,“ коментира Тасев.

Като друга причина той изтъкна неправилната политика по отношение на фотоволтаиците. „По националния план трябваше да има към 2020 да има 303 мегавата инсталирани мощности от зелена енергия. В момента са над 1089 мегавата и още стоят на стенд бай“, коментира енергийният експерт.

Тасев посочи, че проблемът е  в политиките. - „Нашите политици не успяват да усвоят най-важното правило- да се стараят да предоставят на обществото електоренергия с минимални разходи за обществото“, коментира той.