Цената на желязната руда не притеснява Rio Tinto

Въпреки спада в цената на суровината, Rio Tinto увеличава производството

15.10.2014 | 11:43 Редактор: Велко Каменов
Цената на желязната руда не притеснява Rio Tinto

Пол Алън от телевизия Bloomberg коментира последните данни за производството на британско-австралийската компания за добив на метални руди Rio Tinto. Компанията е увеличила производството на желязна руда с 13% за трето тримесечие на 2014. Добитата желязна руда за периода достига 60,4 милиона тона. Rio Tinto планира да увеличи производството на желязна руда с 25% до 360 милиона тона на година.

Интересно е, че решението на компанията идва в момент, когато пазарът за желязна руда е пренаситен. Цената на суровината падна с 38% от началото на 2014 до средата на месец октомври 2014. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупреждава в доклад, че излишъкът на пазара за желязна руда ще достигне 163 милиона тона през 2015.

След обявяването на данните главният изпълнителен директор на компанията Сам Уолш заяви, че Rio Tinto ще продължи да генерира „силни парични потоци ” въпреки ниските цени на суровината.

Не липсват и критици на плановете на компанията за увеличаване на производството. Премиерът на Западна Австралия Колин Барнет постави под въпрос смисъла на увеличаването на производството за пазар, който вече е пренаситен. Барнет дори обвини Rio Tinto и BHP Billiton, друга англо-австралийска компания за добив на метали, в договорка за заливане на пазара с евтина желязна руда.