Йежи Бузек пред Bulgaria on air: Доставките на газ от Катар са вариант

06.10.2014 | 17:02
Йежи Бузек пред Bulgaria on air: Доставките на газ от Катар са вариант

Йежи Бузек пред Bulgaria on air: Доставките на газ от Катар са вариант срещу газова криза в Европа 

От Кремена Кръстева, Брюксел

Интересът на Европейския съюз към проекта Южен поток е много нисък. Договорите между Газпром и европейски компании, европейски държави  не са валидни. Те трябва да бъдат променени, защото не може да се приложат тези договори, които не  отговорят на европейското законодателство. 

Това заяви пред Bulgaria on air  председателят  на комисията по енергетика в EП и бивш председател на европейския парламент Йежи Бузек.

България е една от страните, която сключи договор за изграждане на трасето на Южен поток на нейна територия.

 

Решението на проблема с газовата зависимост на Европа от Русия е  в постигането на повече независимост при доставките на синьо гориво. Например чрез доставки на втечнен природен газ, коментира пред Bulgaria on air бившият полски премиер. Той поясни, че тази възможност се разработва във Франция и в Испания.

„Възниква въпросът кой има интерес от газова криза? Русия ли – да задържа газа, или Европа да получава газ? Ние имаме определени резерви. Имаме възможности да доставяме газ от Катар например. Ние можем да постигнем много по-голяма независимост при доставките на газ за Европа. Русия просто използва синьото гориво като оръжие срещу Европа”, каза Бузек.

 

Румъния съобщи за намаляване в доставките на руски газ от средата на септември.

На 12 септември Букурещ информира за 5-процентно намаление в обемите, а от 16 септември – с 10%.

За разлика от България Румъния задоволява потреблението си на суровината с над 70 процента собствен добив получава малка част от газа от Русия.

Има и газова връзка с Унгария, която доставя газ и за Сърбия.

 

 За намаляване на доставките на газ съобщиха и други европейски държави, като подозрението на повечето наблюдатели беше, че по този начин „Газпром” наказва всеки, който организира реверсивни доставки за Украйна.

Най-остър проблем има Словакия, която организира реверсивни доставки на руски газ към Украйна.

За този проблем допринесоха и санкциите, които ЕС наложи на Русия заради конфликта с Украйна.

 

България е сред страните в Европа с най-голяма зависимост от руските газови доставки.

Газовите връзки със съседни страни все още не са готови.

Според някои експерти на гръцкото крайбрежие трябва да се изгради мултинационален терминал за газови доставки, който да обслужва балканските страни.